Cauta reteta

Orez biriyani kuweitian

Este pentru a doua oară cand fac aceasta gustoasa reteta si deja presimt ca va deveni un obicei săptămânal....


INGREDIENTE:
Pentru orez:
* 1 cana de orez basmati ( sau 300 g, spălat si fiert in apa cu Maggie de pui ) 
*3 căni de apă 


Pentru carnea de pui:
*3 linguri de ghee
*1 ceapa medie feliată 
*5 catei de usturoi, Zdrobiți
* Ghimbir fresh o radacina + 1 lingurita praf
*500 g file de piept de pui cu piele ( fiert si condimentat in arabic masala sau oricare alt condiment aveți prin casa )
* 2 cuburi de Maggi ® de pui 
* 2 rosii medii (sau 300 g, decojite și pasate)
* ½ ceasca iaurt (sau 125 ml)
* 1 lingurița Suc de lămâie 
* 2 linguri pasta de rosii
* 1 ½ lingura de garam Massala Arabesti 
* ½ lingurita turmeric
* un pumn coriandru fresh tocat
* 2 linguri de menta proaspete, tocate
* 1 ardei iute tăiat 
* vârf de cuțit de sofran, înmuiat în ceașcă ¼ ( sau 60 ml de apă) 

PREPARARE:
Puneți orezul la fiert cca 15 min împreuna cu un cub Maggie de pui. Strecurati-l de apa si Puneti jumatate din cantitate într o oala iar cealaltă jumătate lăsați o deoparte. 

Între timp, încingeti o cratiță, Puneti ghee ( eu pun unt si un strop de ulei cand nu am ghee ), se caleste ceapa 4-5 minute sau pana se schimba la culoare. Se Adauga usturoiul , ghimbirul si se amesteca 5min, dupa care imediat se  Adauga carnea de pui care a fost condimentata și se amestecă până se rumeneste. 
Adaugati maggie, roșiile, iaurtul, sucul de lamaie, pasta de tomate si condimentele. Se fierbe timp de 10 minute cu capacul închis. Puneti si chilli, închideti focul si lăsați capacul deasupra. 

Într-un oala in care ați Așezat Jumatate din cantitatea de orez, puneti amestecul de pui cu sosul peste orez. Se presara deasupra coriandru tocat si menta peste amestecul de pui și acoperiți partea de sus cu orezul rămas.



Se toarnă apa de sofran pe partea de sus. Acoperiti bine cu oala cu capacul si se fierbe la foc mic timp de 30 minute sau până când orezul este complet fiert. 

Kofta bi tahini - chiftelute in sos tahina ( Susan )

Curiozitatea m a impins sa incerc si aceasta reteta ... 
Este delicioasa , dar un pic cam heavy. Pt pofticiosi este tocmai buna pt a le potoli foamea :) 


INGREDIENTE:
* 2 cartofi medii, curatati , taiati si fierti 

PT AMESTECUL DE CARNE
* 1 caserola carne vita (sau oaie) tocata 
*  1 ceapa maruntita 
*  coriandru proaspat maruntit 
* 1 lingurita condimente ( Arabesti say ce aveti prin casa ) 
* 1 lingurita cardamom praf
* 2 linguri ulei de masline 
* sare 
* piper

PENTRU SOSUL TAHINA:
* 1 cana sos tahina
* sucul de la 2 lamaii 
* 1 Maggie
* 3 cani de apa fiarta ( sau puteti inlocui o cana cu una de iaurt )
* Putin usturoi pudra 
* coriandru proaspat 
* ardei iute 

PREPARARE:
Se face pregateste amestecul de carne, mixand toate ingredientele de Mai sus. 
 Apoi se modeleaza 
Se baga la cuptor pentru 20 minute 
Intre timp cartofii taiati se pun la fiert 
Cand chiftelutele sunt gata, se aseaza intr o tava Mai mare impreuna cu cartofii 

Se face amestecul de tahina . Mai intai se amesteca tahina cu sucul de lamaie. La prima vedere acesta ca deveni subtire, dar pe parcurs, amestecand va deveni gros. Continuati sa amestecati pana se deschide la culoare. 


Usor se adauga apa fiarta in timp ce amestecati. Un secret ca acest amestec sa nu faca galme este ca se Pune la fiert inainte de a se acoperi chiftelutele cu acesta. Se adauga Maggie si Putin din usturoiul praf. 

Acum turnam sosul de tahina peste chiftele si cartofi 

Se adauga si ardeiul maruntit.
Se acopera cu foile de aluminiu si se baga la cuptor pana ce sosul se ingroasa ( in jur de 20 min) 
Se scoate de la cuptor, se decoreaza cu coriandru proaspat si se serveste cu orez sau Paine.

Pofta buna ! 

Shay bel n3an3a - Ceai cu menta

Acest tip de ceai este cunoscut in lumea araba sub denumirea de "shay bel na'na " si nu lipseste dupa fiecare masa de pranz sau pur si simplu consumat seara ca un mic refreshment.
Fiecare tara are reteta originala pentru acest tip de ceai, veti observa ca difera de la tara la tara. 
Ce va prezint eu azi este varianta preferata din casa noastra, provenineta insa necunoscuta cu exactitate ( Iran sau Liban ).

2


INGREDIENTE:
*  2 cani jumate de apa 
* 2 pachetele ceai negru Lipton Yellow Label
* 6 lingurite zahar ( reduceti cantitatea daca nu va place dulce )
* frunze de menta proaspete ( sau uscate ) ( noua ne place concentrat, asa ca pun in jur de jumatate pumn ) 
* apa de trandafiri  ( 1 lingura )

PREPARARE: 
Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul, si menta. Cand a dat intr-un clocot se adauga pachetelele de Lipton urmate de apa de trandafiri. Se mai lasa 5-7 min , se stinge focul si se serveste cald. 


Ful medammes- fasole fava



Aceasta reteta ma salvează de multe ori la masa de cina. Este satioasa, ușoară si se serveste cu pâine libaneză. Unele persoane prefera sa o servească si la micul dejun sau ca aperitiv, noi insa ne am obișnuit sa o servim din când in când seara. Reteta originala diferă un pic, așadar in cele ce urmează voi posta reteta personalizata.
Nu știu dacă in romania se găsește acest top de fasole egiptean , dar nu știu cât se va schimba gustul dacă aceasta este înlocuită cu familiara noastră fasole la cutie.


Așa arată ! Eu o folosesc pe prima din stânga ( companie mai buna ). 

INGREDIENTE (2 pers):
- ulei măsline 
- jumătate cutie fasole (foul)
- jumătate ceapa mărunțita
- jumătate roșie mărunțita 
- 4 căței usturoi mărunțiti 
- 1 cub Maggie ( sau sare ) 
- piper 
- condimente ( chimen sau condimente Arabesti ) 
- putina apa dacă este cazul 
- Opțional câteva frunze de coriandru fresh 

PREPARARE:
Se pune uleiul la încins si se adaugă fasolea. Se lasa la calit, se adaugă ceapa , usturoiul , Roșia si condimentele si se lasa la fiert. Dacă conținutul devine prea gros adăugați un pic de apa si mai lăsați încă 5-7 min pe foc . Se presăra deasupra coriandrul si se serveste cald cu lămâie , sos iute si pâine .
Pofta buna ! 

Total continuturi