INGREDIENTE

luni, 29 iunie 2009

Salata de legume coapte cu ton (Mechouia)

Salata de legume coapte cu ton (Mechouia)

Este o salata traditionala tunisiana, foarte aromata si foarte usoara. Se serveste rece, deci e potrivita pentru zilele calduroase de vara. Dupa ce am preparat-o am avut ideea sa o transform putin, asa ca a ajuns in final si sub forma de tartine.

INGREDIENTE:

*4 rosii mari
*3 ardei grasi
*2 cepe mari
*1/2 capatana usturoi
*3 felii groase de vanata
*o mana masline negre
*3 oua
*2 conserve ton a 240 gr fiecare (de preferat in ulei de masline)
*3 linguri ulei masline
*1 lingurita oregano uscat
*1/2 lingurita piper

*sare

PREPARARE:

  1. Ceapa se curata si se taie in patru. Usturoiul necuratat se invelestein folie de aluminiu. Restul legumelor doar se spala. Se aseaza toatelegumele direct pe tava de copt si se dau la cuptor pentru 50 minute la 200C. Intoarceti ardeii din cand in cand.
  2. Ouale se fierb tari.
  3. Cand legumele sunt coapte, le scoateti pe o farfurie, exceptand ceapa pe care o mai lasati inca 10 minute la cuptor. Ardeii iiacoperiti cu o folie sa "transpire" putin si sa-i puteti curata mai usor.
  4. Cand legumele se racoresc si le puteti manevra cu mana, curatati rosiile de coaja si puneti-le intr-o strecuratoare sa se scurga sucul care-l lasa. Decojiti si ardeii si curatati-i de cotoare si seminte. Scoateti usturoiul copt din coaja.
  5. Tocati apoi toate legumele cuburi si amestecati-le.
  6. Amestecati uleiul, piperul, oregano si sare dupa gust si turnatipeste legume. Amestecati usor si dati la frigider pana in momentul servirii, minim 30 minute.
  7. In momentul servirii, asezati legumele coapte in boluri individuale, presarati ton maruntit deasupra in strat generos, apoi decorati cumasline si felii de oua. Serviti cu paine prajita.
  8. Daca doriti sa pregatiti tartine: puneti legumele coapte in blender si dati cateva pulsuri ca sa devina o pasta. Prajiti felii de paine, ungeti-le cu pasta de legume coapte, presarati ton maruntit, masline taiate marunt si deasupra presarati galbenus de ou sfaramat.

sursa:e-retete.ro

Maklouba - rasturnata


INGREDIENTE:
* 1 carne pulpe de pui
* 6-7cartofi
* 2-3 vinete mari
* conopida
* orez
* ( ceapa - optional )
* mult usturoi
* smantana


PREPARARE:

Se pune la fiert carnea de pui, in apa cu multa vegeta . Intre timp, se prajesc cartofii taiati rondele de grosime medie (sa nu se faca chipsuri)cu ceapa. Se prajeste apoi conopida rupta in buchetele si se scoate pe servetele, ca sa absoarba suplusul de ulei. Vinetele se curata de coaja si se prajesc, tot taiate rotund (fara a le sara insa pt ca lasa multa apa).
Intre timp, se pregateste o cana cu orez (nefiert) si se curata circa 2 capatini de usturoi. Dupa ce fierbe carnea de pui, este scoasa din apa iar apa se drege cu mult piper si putin sare daca mai este cazul.

Se aseaza in oala asa, in straturi: putin ulei, carnea de pui, vinetele, conopida, cartofii si se presara printre ele cateii de usturoi. Deasupra se pune orezul si peste toata compozitia se adauga apa de pe carne. Se acopera cu un capac si se lasa la fiert, pana fierbe orezul. Verificati oala din cand in cand, sa nu scada apa si sa se prinda de fundul oalei.



Cand a terminat de fiert, se intinde un celofan sau o musama pe masa si se rastoarna efectiv oala cu fundul in sus! Apoi, fiecare participant la masa, isi trage partea lui, peste care adauga multa smantana!

sursa:gustos.ro

Baba Ghanouj - Pasta de vinete cu piure susan


INGREDIENTE

  • 5 vinete mari
  • 6 catei de usturoi
  • 100 ml tahina
  • 100 ml suc de lamaie
  • sare, piper
  • ulei de masline
  • patrunjel tocat (pt decor)
  • feliute de ardei rosu (pt decor)
  • boia (pt decor)
  • feliute lamaie ( pt decor)



PREPARARE:

Se prajesc vinetele, apoi se curata de coaja, se scurg, apoi se toaca marunt. Se piseaza usturoiul si se omogenizeaza cu sare, se adauga peste vinetele tocate

Se toarna tahina, ulei de masline si zeama de lamaie, apoi intreaga compozitie se omogenizeaza in blender.

Se garniseste cu patrunjel tocat,feliute de ardei gras,boia,lamaie sau rosii.

Miel umplut




INGREDIENTE:
* 1miel de 17 kg
* 1 kg carne de miel, tocata
* 1 kg orez
* 250 g seminte de pin tocate
* 250 g migdale tocate
* sare, piper
* 250 g faina
* 500 g unt
* sare, piper

PREPARARE:
Se amesteca migdale si semintele de pin, se prajesc, apoi se adauga peste carnea tocata, prajita. Amestecul se combina cu orez, apa si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se acopera si se fierbe la foc mic, amestecand mereu pana ce orezul absoarbe apa. Mielul intreg, curatat si desfacut, se freaca pe toate partile cu sare si piper, se umple cu compoziti descrisa mai sus, racita, i se coase deschizatura si i se leaga picioarele. Se pune in oala mare cu apa clocotita si se fierbe 5 ore la foc mediu. Cand se inmoaie, se unge cu unt din abundenta, se da la cuptor si se coace pana se rumeneste. Din lichidul acumulat in tava, apa si putina faina se face un sos. Acesta se fierbe, se condimenteaza si se serveste alaturi de mielul garnisit cu patrunjel si legume.

sursa:dubai.myforum.ro

Creveti in sos de rosii stil bahrain




INGREDIENTE:
* 1 kg creveti proaspeti
* 2 cani rosii maruntite 
* 2-3 linguri bulion
* 2 cani ardei verde sau rosu taiati bucatele
* 1 lingurita garam masala pudra pt creveti 
* 3-4 usturoi pisat ( optional )
* 1 lingurita turmeric
* ulei 
*sare
*maggie

PREPARARE:
Puneti la foc mic crevetii,rosiile si ardeii timp de 10 minute acoperitile.Adaugti toate condimentele inclusiv sarea,bulionul si uleiul.Lasati la fiert circa 20 minute. 
Seriviti cu orez

Laban - Iaurt

In zonele indepartate ale Emiratelor, o cana mare de zer proaspat facut in case este servit odata cu fiecare mincare.
Beduinii o beau impreuna cu mincarea lor si il toarna deasupra orezului pt a da mincarii o aroma speciala si de asemenea de a ajuta procesul de digestie. Este o bautura care se intrebuinteaza in timpul Ramadhanului (postul Islamic) pt a rupe postul la apusul de soare.
Baut cu inghitituri mici incet,el ajuta reinvierea digestiei sa lucreze dupa o zi incarcata fara de hrana si bautura.Este servit cu curmale in timpul Ramadhanului.

INGREDIENTE:
• 6 cani iaurt proaspat
• 3 cani apa minerala
• 1 lingurita sare
• 1-2 lingirite menta uscata

PREPARARE:
Puneti toate ingredientele intr-un blender si dati la cea mai mare viteza pt 30 secunde.
Gustati si daca necesita mai multa sare,adaugati.
Puneti la rece pina il serviti.

sursa:dubai.myforum.ro

sâmbătă, 27 iunie 2009

Ha-saa Al-Gereesh – Supa din grau



INGREDIENTE:

• 2 kg carne
• 1 jumatate lingurita scortisoara
• 1 jumatate cana grau
• 1 jumatate lingurita piper negru
• 6 rosii
• 2 cepe
• ulei
• 4 betisoare scortisoara
• 5 cani apa
• sare
PREPARARE:
Se taie ceapa,se caleste si se adauga carnea la foc mic.
Apoi se adauga apa si se acopera oala, se lasa la fiert pana cand carnea devine frageda. Pisati rosiile,adaugati sarea si betisoarele de scortisoara. Amestecati bine si adaugati apoi graul, acoperiti oala si verificati din cand in cand nivelul apei. Cand este gata de servit tresarati deasupra scortisoara si serviti calda.

sursa:dubai.myforum.ro

Kofta - chiftelute in sos

Este o mancare specifica zonei Orientului mujlociu,in special al Golfului Persic,dar se mai intalneste si in India, sud-estul europei .
Retele variaza de la zona la zona,iar kofta vegetariana sub numele de lauki kofta, shahi aloo kofta si malai kofta sunt foarte populare in India.
INGREDIENTE:
* 500 gr carne tocata de vita sau miel
* 1 ceapa medie tocata marunt
* 2 catei de usturoi zdrobiti
* 2 linguri coriandru verde maruntit (sau patrunjel)
* 2 lingurite cumin ( chimion)
* 2lingurite coriandru pudra
* 2 lingurite turmeric
* 1 lingirita gignger
* sare
* piper


PT SOS:

* 1 ceapa taiata marunt
* 3 catei usturoi
* 1 rosie mare taiata
* 1 conserva rosii cu bullion
* 250 ml apa
* 1 lingurita chimion
* 1 lingurita coriandru
* sare
* piper


PREPARARE:
Toate ingredientele se amesteca si se da forma unor chiftelute.
Se incepe a se pregati sosul imediat dupa ce ati preparat carnea cu condimentele. Se adauga si chiftelutele in sosul pe care l-am pus pe foc si lasam la fiert pt a mai scade sosul.
Cand sunt gata se orneaza si se pot servi cu orez.

sursa:dubai.myforum.ro

Saudi Sambosak


INGREDIENTE:
*3 cani faina
* 2cepe taiate marunt
* 1 lingura jumate de ulei
* 1lingurita piper negru
* 1 lingurita de drojdie,molura si mac
* 1 lingurita chimion
* apa
* carne macinata
* sare


PREPARARE:

Faina impreuna cu drojdia,molura si macul se amesteca si se prajesc putin in ulei.Se adauga apa si sarea si se amesteca pina aluatul se leaga.
Se taie aluatul bucatele mici patrate ( nici prea mici pentru a le umple cu carne) pe o tava si se pun la un loc cald pt 1ora.
Se pune la prajit ceapa,sarea,piperul si chimenul la foc mic.
Se ia fiecare bucata de aluat si in mijloc se pune carnea cu mirodenille in mijolc si se impaturesc.
Apoi se pun dupa la prajit pe amandoua partilela foc mic.

sursa:dubai.myforum.ro

Kabsah miel, vita sau pui



INGREDIENTE:

• 5 cani apa sau 1250ml
• 1 kg carne de miel (oaie,vacuta,sau pui) taiate bucati ( sa nu fie prea mici, lasate cu oase)
• 3 linguri ulei vegetal
• 2 cepe medii sau 300gr taiate felii subtiri
• 2 rosii medii sau 300 gr, curatate de coaja si taiate bucatele medii
• 1 ardei iute verde
• 2 lingurite pudra chimion
• 4 boabe cardamon (sau pudra)
• ¾ lingurita piper negru
• 1 betisor scortisoara
• 1 lingura pasta de tomate
• 2 cani sau 360gr jarrish ( fructe ca afinele) spalate si strecurate

PREPARARE:
Se pune la fiert carnea taiata bucati,acoperita in jur de 1 ora jumate pina devine frageda. Intr-o alta oala pune-ti ulei si caliti ceapa 5-6 minute,apoi adaugati celelate ingrediente mentionate mai sus si amestecati pt inca 3-4 minute. Adaugati carnea si apa in care a fost fiarta peste ingrediente (apa ar trebui sa fie in jur de 3cani).Acoperiti cu jarrish, puneti iar pe foc si lasati sa fiarba toate impreuna pt 30-35 minute . Cand este gata se ornate cu migdale, stafide si samcuri de pin.

sursa:dubai.myforum.ro

Kabab Bel Laban – Kebab cu iaurt



INGREDIENTE:

• 2 kg carne de vita ( sau oaie ) macinata
• 2legaturi patrunjel
• 1 lingurita chimion
• 2 lingurite ulei
• 2 cepe medii
• 1 lingurita piper negru
• 1 cana iaurt
• Sare

REPARARE:
Taiati cepele,amestecati-le cu carnea de vita,patrunjelul,sarea si piper.Cu mainile umede amestecati continutul si modelati-l la fel ca la mici.Puneti la foc mic apoi acoperiti cratita cu un capac si lasati aproximativ 15 minute pana zeama din carne se dizolva si lasa grasime. Amestecati iaurtul cu sare si piper. Aranjati kebabul intr-o farfurie si serviti-l cu iaurtul ( puteti pune si deasupra kebabului iaurtul).
Se serveste cu orez, paine sau chiar langa o salata.

sursa:dubai.myforum.ro

Djaj murraq saloona - Tocanita pui arabeasca

In cele mai multe case din Emirate murraq este marca cotidiana si este servita cu orez sau "ragagg".Este de asemenea un fel de mincare care se poate servi cu peste sau oricare alt fel principal.
In timpul Ramadhanului este servita cu paine numai si este numita "fareed".Zarzavaturile si condimentele pot sa fie in corcodanta cu gusturile dvstra.Acest fel este un fel de mincare tipic traditional este mincat cu mina dreapta,sau in casele moderne chiar si cu lingura.



INGREDIENTE:
* un pui taiat in 8 bucati
* 8 cepe taiate
* 1-2 cani ulei de porumb (eu pun mai putin deobicei)
* 1 1/2 lingurite supa bezar
* 2 usturoi zdrobiti
* sare pt gust
* 2 cartofi taiati bucati mari
* 1 morcov taiat
* 6-8 cani apa
* 1 lingurita turmeric
* 1 lingurita cardamon zdrobit sau pudra
* 2 lingurite lamie
* 1 lingura paste tomate
* coriandru

PREAPARE:
Se pune ulei intr-o oala la foc mic si se adauga puiul ,ceapa si sarea. Prajiti puiul pina devine maroniu,intoarceti-l frecvent,si adaugati condimentele: usturoiul, lamia si bezar.
Prajiti 5min la foc mic si adugati toate celelate ingredientele ramase cu exceptia coriandrului.
Fierbeti usor pina ce puiul si zarzavaturile devin moi.
Tresarati coriandru deasupra si serviti cald cu orez.

sursa:dubai.myforum.ro

joi, 25 iunie 2009

La'ham nashif - Carne fripta cu condimente

In Emiratele Arabe Unite “nashif” este un fel de mincare modern, care este destul de simplu de gatit,textura si gustul fiind special.De obicei este pregatit pt masa de seara si este popular in lunile de iarna cand este insotit de paine.Este de asemenea un fel de mincare preferat la sfarsiturile de saptamina si la picnicuri.Servit cu paine,cu cateva felli de ceapa si rosii,poate sa fie pregatit si din pui , creveti sau fructe de mare.


INGREDIENTE:
• 750 gr carne fara os ( oaie, vita...sau pui )
• 2 lingurite pasta tomate
• 1 rosie
• 1-2 cani ulei
• 2 cepe mari
• 6 catei usturoi
• 1 lingura turmeric
• 1-2 linguri cardamom
• 1 legatura coriandru fresh
• Sare pt gust
• Putina apa

INGREDIENTE:
Feliati cepele,zdrobiti usturoiul si taiati coriandrul.Fierbeti carnea la foc mic aproximativ 45minute.
Scurgeti-o si puneti-o deoparte.
Prajiti ceapa pina devine maronie,adaugati condimentele si continuati sa prajiti amestecand pt 2-3 minute.
Adaugati ingredientele ramase si destula apa pt a obtine un sos gros.
Serviti cald.

sursa:dubai.myforum.ro

Harees - carne cu piure de grau

Harees este un fel de mincare dintre cele traditionale in Emiratele Arabe Unite ,fiind inca in mare masura popular in casele celor bogati si saraci.Este simplu de gatit si baza fin din carne,apa si grau . Este preferat pt a fi servit musafirilor invitati acasa si este intotdeauna servit l anunti,logodne,sarbatori,petreceri si Eid (sarbatoarea religioasa a musulmanilor dupa 1luna de post).In timpul sfintei luni de Ramadhan este facut zilnic si masiv proportionat pt a fi distribuit peste tot in vecinatate (vecii,rude,prieteni..). Multe familii cred ca este masa principala care trebuie servita imediat dupa s-a incetat postul. Sanatoas si nutritive,el este un fel de mincare delicat care ia multe ore pt a se pregati. In casele din zona Golfului este mincat cu mina dreapta,ceea ce tine de traditie. Este servit serparat in toate ocaziile majore.Acest fel de mincare poate fi facut si cu pui sau iepure salbatic.


INGREDIENTE:
• 950 gr gat si picior de miel (sau oiae)
• 10 cesti apa
• 3 cesti harees ( carnea intreaga inmuiata peste noapte)
• 1-2 ceasti samen grau pt décor ( este un fel de grau irodanian)
• 1 lingura sare

PREPARARE:
Amestecati toate ingredientele intr-o oala de otel adanca si puneti la foc mic pt 2ore
.Dupa 2ore adaugati sarea 1cana apa fiarta si amestecati.Acoperiti cu un material sau panza si legati-o bine facand un fel de capac din acest material si puneti un obiect mai greoi deasupra..Reduceti focul la cel mai scazut nivel fierband pt inca 45 min suplimenatre.Trageti capacul si scoate-ti oasele si grasimea de pe carne. Luati-o de pe foc sic un mixer bateti amestecul pina devine lipicios,moale si pufos.
Transferati intr-o farfurie mare si nivelati cu spatele unei linguri.
Turnati o cana fierbinte de grau paste si serviti indata.

sursa:dubai.myforum.ro

Yar-Yurr - Rechin cu condimente

Rechinul este abundent peste tot in Emiratele Arabe Unite si se gaseste la un pret rezonabil.O superstitie se regaseste printre barbati ca rechinul proaspat gatit ii va face sa se simta mai puternici si mai barbatosi.Intotdeuna cumparati rechinul proaspat din market si fiti sigur ca lungimea lui va fi cat bratul dvstra,cu cat este mai lung cu atat este mai bun.Din market il gasiti deja curatat de piele. De obicei acest fel de mincare este insotit de orez fiert,felii de lamie,felii ceapa,ridichi,catei usturoi.
INGREDIENTE:
* pui de rechin
* 3-4 felii ceapa
* 2 inguri de supa "loomi"
* 1 ingura turmeric
* 1 ingura supa "bezar"
* 3 usturoi pisati
* 4 felii rosii fresh taiate
* 1/2 ulei de porumb

PREPARARE:
Se taie rechinul in cuburi (aprox 5m), se pune intr-o oala de dimensiune mijlocie,puneti apa,acoperiti si lasati la fiert 1ora jumate.Gustati pina vedeti ca s-a facut,scurgeti-l si taiati carnea de pe os.
Dati la o parte supa. In acea tigaie prajiti cepele pina devin maronii,adaugati loomi,bezar,usturoiul si turmericul si prajiti putin.
Adaugati rosiile,amestecati si apoi adaugati carnea de rechin.Se poate adauga putin apa.
Acoperiti oala si lasati la foc mic 20-25 min.
Se serveste cald.

sursa:dubai.myforum.ro

Creveti cu condimente kabsa




INGREDIENTE:
*1 kg creveti marime medie
*1 pliculet MAGGIE Secrets Coating Mix
*1/2 lingura condimente kabsa
*sucul de la o portocala
*2 oua batute
*2 cani ulei vegetal

PREPARARE:
Se cojesc, se curata crevetii , trageti capul si pastrati coada. Se amesteca MAGGIE Secrets Coating Mix cu condimentele kabsa si cu sucul de la portocala. Se inmoaie crevetii in oua si se imbraca fiecare in parte in condimente, iar apoi se acopera.
Se incalzeste uleiul intr-o cratita la foc mijlociu si prajiti crevetii 5-7 minute pina devin maronii. Se servesc cu cartofi prajiti,salata sau orez.

Sahh-nna Jasha - Peste uscat macinat

Sardinele(4kg) sunt in general luate in casa curatate de mina si puse intr-un recipient sigilat la uscat.Exista si cel macinat de-a gata uneori cu semintele de molura.In timp ce astazi gospodina foloseste un polizor electric,bucatarul de ieri a foslosit o piulita mare si un pisalog. Modul cel mai popular de a servi sardelele este de a le macina pina devin ca pudra si a tresara peste cel proapspat fiert,orez aburit,cu putin ulei. Plante medicinale proaspete,lamiale taiate felii si rosiile sa insoteasca aceasta farfurie si asa cum este acum traditia el este mincat intarile din Golf cu mina dreapta.


INGREDIENTE:
*950 gr peste prajit (mini sardele sau pot fi cumparati de gata)
*7lingurite seminte molura prajite.

PREPARARE:
Se pune pestele si semintele de molura intr-o rasnita.Apoi se transfera intr-un recipient bine strans pregatit pentru cand veti avea nevoie de acesta.
Se serveste presarat peste orezul care a fost fiert, sau chiar in aluatul de paine daca doriti a face.

sursa:dubai.myforum.ro

Smak kofta - chiftele din peste


INGREDIENTE:
* 650 gr peste hammour
* 1-2 cani patrunjel proaspat taiat
* 3 oua battue
* 1 cana pesmet
* 6 catei usturoi
* 3 linguri suc lamiae
* 2 cepe foliate si prajite putin
* 1 lingurita otet
* 1 lingurita turmeric
* 1 lingurita praf de copt
* 1’/2 lingurita chimion
* extra pesmet pt a le imbraca
* ulei porumb
* sare

PREPARARE:
Se amesteca bine cu mainile pestele,patrunjelul,ceapa,ouale,sarea,otetul si pesmetul.Se piseaza usturoiulpentru a obtine pasta de usturoi.Se pune in amestecul facut mai devreme.Daca devine prea umed, se adaugati putina faina si apa pt a deveni consistent.Se modeleaza ca niste bilute si setrec prin pesmet. Apoi seprajesc bine pina devin maronii. Serviti-le calde.

sursa:dubai.myforum.ro