INGREDIENTE

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Ceai miramiah


Un ceai mai putin cunsocut de catre cei de nationalitate non araba, un ceai care este foarte benefic. Gustul sau il distingem inca de la inceput, un gust care sincera sa fiu nu am mai intalnit pana acuma, un gust care il face special fate de celelate ceaiuri cunoscute.
Nu este printre ceaiurile mele favorite, dar il consum atunci cand stomacul meu are probleme.
Se numeste "miramiah" ( ميرمية ) in limba romana nu i-am putut asocia un nume acestei plante !


   INGREDIENTE :
* 2 linguri de ceai miramiah
* zahar
* apa

PREPARARE:
Se pune apa la fiert impreuna cu frunzele de miramiah.Inainte de a fi consumat se dizolva zaharul.


Planta "miramiah" arata asa :






Se gaseste sub forma de pliculete sau varsat. Acesta este varsat si l-am achizitionat din afara tarii.

vineri, 17 septembrie 2010

Pui picant cu tahina si sos de rosii

Astzai la felul principal am gatit aceasta reteta delicioasa care merita incercata macar o data.





INGREDIENTE :
* 5 bucati piept pui prajit  si  taiat subtire.
* 1 lingurita ulei masline.
*1 ceapa medie taiata marunt.
* 1 praz taiat
* 2 catei usturoi pisati.
*1 lingura ghimbir proaspat maruntit.
*3 rosii medii taiate.
* 1 lingura Tahina.
* 2 linguri sos tomate.
*1 lingurita condimente
  arabic gulf mix spice ( sau oricare alt condiment daca nu il aveti pe acesta ..ex masala)
* 1 lingurita curry pudra.
* 1 lingurita maggie pui.
* cativa  ardei iuti.
* 1 lingura apa de trandafiri.
* 1 1/3 cani apa + apa in care a fiert puiul.
* patrunjel maruntit.

PREPARARE :

Eu prefer ca mereu sa fierb puiul inainte de toate ( daca este pui intreg sau copane ), dar utilizand piept de pui nu a mai fost necesara fierberea acestuia.
Pieptul de pui se trece prin faina si se pune la prajit pana isi schimba culoarea ( maroniu ). Se lasa separat.
Intr-o cratita mare , se incinge uleiul , sarea si ardeii iuti pentru 3minute. Se adauga ceapa , se amesteca bine pana cand ceapa incepe sa-si schimbe culoarea ( maronie ) pentru 6-7 minute. Se adauga prazul,gingerul, usturoiul,condimentele  si se amesteca. 
Dupa 2-3 minute se adauga rosiile taiate, pasta de tomate, tahina, apa de trandafiri si apa si se fierbe 10-15 minute la foc mic.
Se adauga bucatelele de pui deja gatit si patrunjelul proaspat si se fierb toate 20 -25 minute la foc mediu.
Se serveste cu paine naan, pita, orez ,cuscus sau salata verde.
Eu am preferat sa fie servit alaturi de cuscus

  PREGATIREA COUSCOUS-ULUI
* 1 punga cuscus
* maggie sau vegeta ( eu prefer cu gust de vita )
* ulei

PREPARARE :
Intr-o oala cu putin ulei incins se toarna cus-cus-ul si se prajeste amestecand continuu pana devine auriu (cam 2-3 minute). 
Se adauga 2 cani cu apa ( sau zeama de pui fiert ) si o lingura de vegeta si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand.


Pofta buna !


joi, 16 septembrie 2010

Salata iaurt si castraveti


INGREDIENTE :
* 1 castravete mediu taiat cubulete
* 2 cani de iaurt
* 2 sau mai multi usturoi pisati
* sare 
* piper 
* 2 linguri de menta proaspata taiata marunt


PREPARARE:
Se pune castravetele  in recipientul in care se va servi.Se amesteca iaurtul cu usturoiul sare si piper impreuna cu menta. 
Acest continut se torna apoi peste castravetele lasat separat in recipientul pentru servire, se amesteca si se orneaza cu cu crengute de menta proaspete si boia.
Se serveste cu orez (biryani sau oricare alt fel )  sau paine.

Rouz al 'arabyah - Orez arabesc


INGREDIENTE:

* 3 cani apa in care a fiert carne ( pui sau vita )
*1 morcov 
*1 ceapa 
*1 telina mica
*100 g migdale 
*30 g muguri de pin 
*50 g stafide
*300 g orez
*5 boabe cardamom 
*sare dupa gust
*100 g unt
*50 ml ulei


PREPARARE:
 
Intr-o cratita topeste untul si pune orezul spalat si scurs. Caleste-l pana ce scade apa. Adauga zeama de supa astfel incat sa fie 3 degete deasupra orezului. Cand incepe sa fiarba, da focul mic si lasa pana ce bobul e aproape fiert.
In acest timp pune uleiul intr-o tigaie si prajeste putin boabele ce cardamom. Scoate-le. Pune migdalele si mugurii de pin si prajeste-le pana devin aurii. Scoate-le din ulei. Adauga stafidele si ai grija ca se prajesc practic instantaneu!
Amesteca usor totul adauga orezul,sare si piper si da cratita la cuptor pentru 10- 15 min.

miercuri, 15 septembrie 2010

Ceai de anason


Este un ceai pe care il savurez destul de des. Nu numai ca are niste proprietati benefice, dar pur si simplu ador gustul acestuia.
Este cea mai simpla reteta !

INGREDIENTE :
* 6 boabe anason ( 9 sau 10 daca il doriti mai concentrat )
* 2 cani de apa
* zahar

PREPARARE:
Puneti apa la fiert impreuna cu anasonul pana da in clocot.
Stingeti focul si adaugati zaharul inainte de servire.

Nu stiu daca in romania se gaseste anason, eu l-am adus din afara. Probabil veti avea norocul sa-l gasiti la magazinele cu specific arabesc sau indian.
Arata asa:




Cateodata cand fac acest ceai imi place sa mai adaug si fennel pentru un gust mai concentrat.


Savurati-l cu placere !


marți, 14 septembrie 2010

Fasole cu za'atar


INGREDIENTE :
* 2 cani fasole alba lasata la inmuiat peste noapte
* 6 catei usturoi pisati
* 3/4 ceasca ulei ulei masline extravirgin
* 2 linguri de za'atar
* coaja de la 2 lamaii
* sucul de la 1 1/2 lamaie
* 1/4 zahar daca este nevoie


PREPARARE:
Se aduce la fiert fasolea si usturoiul intr-o oala mare pentru cateva minute, apoi se reduce focul.
Se acopera cu un capac jumatate de oala, lasand fasolea sa devina moale.
Adaugati sare pentru gust si lasati-o la racit .
Pastrati separat 1/2 cana din lichidul in care a fiert si transferati intr-un mixer ( lichidul cu fasolea racita ).
Adaugati uleiul de masline, za'atarul , coaja de lamaie ,sucul de lamaie si mixati pana devine fasolea devine ca o  pasta.
Se mai adauga sare , daca este nevoie si za'atar iar daca gustul nu are o aroma desosebit de puternica, se poate echilibra cu putin  zahar.
Se transfera toata compozitia obtinuta intr-un vas pentru servit si se mai adauga deasupa ulei si za'atzr.
Se serveste la temperatura camerei.
Daca doriti sa mai pastrati si pentru mai tarziu,mutati-l intr-un vas mai mic si  acoperiti-l cu un strat subtire de ulei de masline si pastrati-l la congelator.


duminică, 12 septembrie 2010

Ceai moarocan de ghimbir



INGREDIENTE:

* 1 lingura de ghimbir proaspat ras ( sau 1 radacina ghimbir mica )
* 2 cani de apa
* miere
* sucul de la o jumatate de lamaie

    OPTIONAL :
* scortiosoara
* cuisoare



PREPARARE:
Se pune ghimbirul la fiert pentru 3-4 minute. Se adauga sucul de lamaie  ( si celelate ingrediente optionale ). 
Se amesteca si se lasa pe foc pana da un clocot.
Se stinge, (se strecoara daca s-a folosit ghimbirul ras si cuisoarele ), se acopera si se lasa 5 minute deoparte, apoi se indulceste cu mierea de albine.
Se serveste alaturi de dulciuri sau produse de patiserie.



Daca nu gasiti ghimbir proaspat, il puteti folosi pe cel pudra ( cred ca se gaseste si la plafar ) 
Pentru persoanele care nu stiu, acesta arata asa 


Iar in tarile arabe, il putem gasi sub unul dintre diferitele aspecte .