INGREDIENTE

miercuri, 18 ianuarie 2012

Samboosa



INGREDIENTE:

Pt umplutura:
*10 foi de placinta 
*500g carne de vaca macinata 
*o ceapa 
*2 catei de usturoi 
*1/2 cana sos de rosii 
* 3chilli
*1 lingurita cucurma praf 
*1 lingurita coriandru praf 
*2 lingurite ghimbir proaspat sau pudra
* 2 frunzulite menta tocata ( optional)
 *zeama de la 1 lamaie 
*ulei 
*sare 
*piper 



PREPARARE:

Umplutura : 
Intr-o tigaie se incaleste uleiul ,se adauga ceapa tocata marunt , usturoiul , cucurma, chilli, coriandrul,ghimbirul ,sare si piper, apoi carnea tocata si sosul de rosii. Se amesteca si se tine pe foc pana e carnea gatita. 
Se indeparteaza de pe foc si se adauga zeama de lamaie si menta. 
  
Asamblarea : 
Se intinde o foaie de placinta pe suprafata de lucru si se indoaie pe jumatate din partea de sus si apoi din partea de jos , in asa fel incat lungimea sa fie dreapta. In coltul din stanga se pune umplutura apoi se impatureste pe latura opusa. 
Cand se ajunge la sfarsit se unge capatul cu oul ca sa se inchida triunghiul. 
Dupa ce sunt asamblate , se prajesc pe ambele parti in ulei.

At thareed - Carne emirateza cu legume in sos

Dupa cum se vede si in titlu, aceasta reteta este una pur autentica emirateza . Acest fel era consumat chiar si de Profetul Muhammad (saw)  fiind cunoscut ca felul principal pereferat al acestuia.
Este un fel de mancare principal din carne cu legume si paine "regag" imbibaya in sos. 
De asemenea  painea traditional emirateza "regag" poate fi inlocuita si cu painea "roti" idiana.
Aceasta retete o puteti prepara si cu carne de pui.



INGREDIENTE:
* 1/4 ceasca ulei
* 1 kg carne miel sau vita  taiata marunt
* 2 lingurite  condimente "bezar"  ( emirati spice mix  sau arabic spice mix)
* 5 cuisoare
* 2 ardei iuti sau chilli
* o ceapa medie taiata juliene
* 6 catei de usturoi pisati
* 1 bucata de ghimbir tocata
* 1 lingura chimen pudra
* 1 lingruita piper negru proaspat macinat
* 1/4 lingurita cardamom pisat
*  4 rosii taiate longitudinal
*  2 frunze de dafin
*  4 cartfofi 
* 2 morcovi medii decojiti si taiati
* 2 dovlecei mici
* 2 ardei mari 
* sare
* intre 4 -12 paine "ragag" sau "roti" prajite


PREPARARE:


Se incinge uleiul si se da focul la mijlociu. Intre timp se asezoneaza carnea cu condimentele "spice mix" , dupa care se pune pe foc pana devine aurie. Se intoarce pe toata partile pana se rumeneste in jur de 6 minute. 
Se scoate apoi intr-o farfurie. 
Se adauga cuisoarele, chilli si ceapa intr-o oala si gatiti amestecand din cand in cand pana ceapa se caramelizeaza , in jur de 10 minute. 
Se adauga usutroiul, gingerul , amestecati si gatiti timp de 2 minute. 
Apoi se adauga chimenul, piperul, cardamomul , rosiile, foile de dafin ai mai amestecati si gatiti pana ce rosiile devin moi aprox 2 minute. 
Puneti carnea care a stat deoparte, adaugati si carofii, dovleceii , morcovii , piper si 12 cani de apa. 
Se lasa la fiert reducand focul de la mediu la scazut, acoperit partial pana cand carnea devine frageda si se condimenteaza cu sare si piper.
Se aseaza intr-o farfurie mare painea , dupa care deasupra se pune carnea si legumele. 
Sosul se pune intr-un bol si se serveste alaturi.


duminică, 15 ianuarie 2012

Curmale cu nuci - Tamr m3al kasarat



INGREDIENTE:
 *curmale
* miez de nuci maruntite
* miere de albine ( sau sirop de zahar ars amestecat cu putin ginger pudra)







PREPARARE:

Se scoate samburele din curmala, avand grija sa nu rupeti curmala de tot  sau mai simplu puteti gasi la piata curmale la cutie care au deja samburele scos .
In interiorul curmalei se pun bucatile de nuca, apoi se trec prin mierea de albine sau siropul de zahar ars .
Pentru decor puteti folosi ideea din imaginea de sus .

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Vita in sos stil saudit - Gorsan




INGREDIENTE:
* ulei floarea soarelui
* 750 gr vita taiate cub sau cu os
* 2 cepe taiate juliene
* 8 usturoi pisati ( jumatate din cantitate se foloseste la inceput iar cealalta o veti folosi chiar inainte de a stinge focul cand mancarea este gata )
* 2 rosii taiate in bucati mai mari
* un cartof taiat cubulete 
* un morcov taiat solzi (in lung )
* un ardei dulce rosu 
* o legatura coriandru proaspat ( sau un sfert de cana pt o aroma mai puternica) Atentie : se foloseste o parte din el la inceput iar cealalta parte se adauga la sfarsit
*  1 lingurita scortisoara
* 1 lingurita chimen pudra
* 1 lingurita coriandru pudra
* 1 lingurita piper negru ( dar mie imi place sa-l inlocuiesc cu boia iute sau chilli proaspat maruntit)
* 1 lingurita turmeric
* 1 lingurita cardamom pudra ( sau 6 boabe cardamom - eu am folosit boabele )
* 1 lingura bulion (sos de rosii )
* 2 cuburi maggie - unul de vita si unul de legume
* apa in care a fiert carnea de vita (2 cani ) sau apa

Aici am editat reteta caci nu aveam ce imi trebuie si asadar am inlocuit dupa cum urmeaza:
* 1 cutie fasole prefiarta ( in loc de  un dovlecel taiat rondele cum este reteta originala )
* 1 cutie fasole verde pastai prefiarta ( in loc de 2-3 bucati de dovleac (coja curatata )  taiate cum este in reteta originala ). 
Dar sfatul meu este sa urmati reteta originala .


PREPARARE:
Se pune orezul la fiert intr-o lingurita de curry si sare sau daca folositi basmati puneti doar sare. Cand este gata se tine acoperit pentru a ramane cald  caci se va servi separat.
Intr-o cratita se caleste ceapa in ulei cu o parte din usturoiul pisat, sare si o mica parte din coriandru proaspat pe care l-ati maruntit. Apoi se adauga carnea de vita si toate condimentele. 
Se amesteca bine circa 5 min, dupa care se adauga cuburile de maggie, rosiile taiate bucati, bulionul  si apa in care a fiert vita ( sau 2 cani de apa ).
Se lasa la foc mijlociu 8-10 minute apoi se adauga morcovii, cartofii, dovleceii, bucatele de dovleac si ardeiul.
Se lasa pe foc pana carnea devine frageda iar legumele sunt facute. Aproape spre sfarsit adaugati cantitatea de coriandru proaspat pe care a-ti lasat-o pt mai tarziu si cealalta jumatate de usturoi ramasa.
Se serveste alaturi de orez sau paine .
Pofta buna !