INGREDIENTE

miercuri, 31 iulie 2013

Milkshake de curmale


INGREDIENTE:
- curmale fara samburi
- lapte
- susan
- zahar 
-apa 
*fiecare isi fixeaza cantitatea dupa cum doreste.
PREPARARE:
 Se pun toate ingredientele in blender


luni, 29 iulie 2013

Laham ma al barquq - Vita cu prune


INGREDIENTE:
- jumatate caserola carne vita taiata bucatele pe care o fierbeti Mai intai in: whole garam masala, 3 foi dafin, 5 boabe ienibahar si sare, apoi o condimentati cu: chimen pudra, usturoi pudra si boia. 
- un pachet prune ( spalate si lasate la inmuiat in apa 1-2 ore ) 
- 1 morcov taiat bucatele 
- 1 ceapa mare maruntita 
- 5 linguri zahar ( pt caramelizare) 
- stafide 
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1 Maggie vita 
- 1 lingura faina amestecata cu apa 
- coriandru proaspat 

PREPARARE:
Se Pune zaharul la caramelizat - intr-0 cratita puneti zaharul la foc mare, amestecati, iar cand acesta isi schimba culoarea , adaugati 1 cana de apa si amestecati pana se dizolva. 
Separat puneti ceapa la calit si adaugati imediat putina apa  si amestecati. 
Se adauga apoi siropul de zahar ars peste ceapa, morcovul si scortisoara. Se Mai adauga apa 1-2 cani si se lasa la fiert. Se Pune faina pe care ati amrstecat-o déjà cu apa, pentru a ingrosa sosul. Se adauga cubul de Maggie si carnea de vita . Cand carnea si morcovul sunt fragede, se adauga prunele la sfarsit si se lasa la foc mic cca 40-45 min . 

vineri, 26 iulie 2013

Desert clatite cu portocala si qashta


INGREDIENTE:
- aluat clatite ( faina, ou, lapte, sare, putina scortisoara, aroma vanilie si Putin zahar ) 
- 2-3 portocale 
- 1/2 Cana qashta cream ( sau frisca lichida ) 
- bomboane caramel 
- scortsoara
- aroma portocale
- nuci 

PREPARARE:

Se prepara clatita, se aseaza pe o farfurie si intre timp se incepe prepararea cremei. 
Intr o oala se Pune crema qashta ( sau frisca lichida ) la foc mare. Se adauga bomboanele caramel ( eu am pus in jur de 15 Buc ) si se amesteca pana acestea se topesc circa 5 -10 min. Se stinge focul si incepem decorarea.
Peste clatita din farfurie se aseaza crema . Deasupra bucatele de portocala, scortisoara si nuci maruntite.
Se repeta totul daca doriti in 2-3 straturi (eu am facut decat unul ).

duminică, 21 iulie 2013

Balalit emiratez



Aceasta este un mic dejun deosebit de delicios sarat si dulce inn aceelasi timp. Am mai postat o varianta de "Balaleet emiratez" acum cativa ani , dar aceasta varinta este mai gustoasa decat cea din arhiva. In Emirate acest fel de mancare traditional se consuma in mod regulat. Este de asemenea servit  in sarbatori precum Eid, si ocazii speciale precum nunti. Gustul dulce-sarat combinat cu aroma cardamomului, face ca papilele gustative sa isi mai doreasca inca o portie !  Este foarte interesant de a manca acest fel de mancare pentru prima data, deoarece credeti ca nu va fi delicios, dar va deveni in curand favoritul dvstra.
 
 INGREDIENTE:

* 2 cesti de fidea
*2 linguri de ulei 
* ¼ cana de ghee (sau un amestec de 2 linguri de unt si 2 linguri de ulei)
* 2/3 ceasca de zahar
*2 linguri cardamom pulbere
* 2 ciupituri generoase de sofran inmuiate in jumatate de cana apa de trandafir
* 4 oua batute cu ¾ lingurita de sare si un varf de cutit de piper negru
 

PREPARARE:
 Intr-o oala mare, se pune destula apa la fiert pentru fidea.
 Intre timp, intr-un wok sau tigaie mare, se incalzesc 2 linguri de ulei si se adauga fidea. Cu o lingura de lemn, se amesteca in mod constant fideaua, astfel nu se va arde. Usor se prsjeste fideaua pana cand acesta isi schimba culoarea ( maronie- aurie) . Scoateti wok de pe foc.
 Cand apa a inceput sa fiarba, se adaugă fideaua si se lasa pe foc pentru doar 3-4 minute, apoi se scurge. Puneti inapoi in oala.
Intr-un alt vas, incalziti ghee si adaugati zaharul, cardamomul , impreuna cu sofranul si  apa de trandafir. Gatiti pana se topeste zaharul si apoi se toarna peste fidea. Acoperiti vasul cu un capac ( sau folie aluminiu )  pentru a mentine cald.
 Intr-o tigaie se face o omleta ( aproximativ 3 linguri de ulei si apoi, cand  uleiul este foarte fierbinte se adauga ouale batute) .
Intr-un platou de servit, raspanditi fideaua si puneti deasupra omleta de ou.

Bucurati-va! Este foarte delicios!

Balaleet qatar



Reteta este putin diferita fata de varianta emirateza, dar cert este ca acest aperitiv (sau mic dejun sau dinner ) este consumat in aproape toate tarile din Golful Persic, nu numai in zilele de Ramadan dar si in restul zilelor. Noi il preferam la micul dejun sau masa de seara. 

INGREDIENTE:
- 1/2 Cana fidea maruntita 
- 2 linguri zahar
- 2 lingurite scortisoara
- 1 lingurita ginger
- sare
- 1 lingura unt
- 1/4 cana suc portocale
- 1 ou ( omleta ) 

PREPARARE:
Se fierbe fideaua 2 min dupa instructiunile de pe pachet . Se scourge de apa si se anestca impreuna cu zaharul, scortisoara si gingerul. Se amesteca bine, veti observa cum zaharul se dizolva de la caldura fidelei. Intr o tigaie se Pune untul la incins si se adauga sucul de portocale. Se toarna aceasta compozitie deasupra fidelei si se lasa la foc mic timp de 10-15 min pana lichidul este absorbit cu totul . 
Se Pune intr o farfurie iar deasupra se Pune omleta de ou taiata fasii sau lasata intreaga. 
Pofta buna ! 

duminică, 14 iulie 2013

"Rangeena" - desert emiratez cu curmale

Asa cum am promis zilele trecute, mi-am facut putin timp azi special pentru a posta minunata reteta de "Rangeena". Reteta originala este cu curmale tip "khalas" ( proaspete, partial coapte ) care din pacate in Romania nu se gasesc, dar se pot inlocui cu clasicele curmale iraniene prezente la orice supermarket. Adevarul este ca odata inlocuite cu curmalele tip "dry" iraniene care se gasesc in Romania , gustul se va schimba ! Dar nu este nici o problema, si asa reteta iese gustoasa ... Sa trecem la treaba acum:




INGREDIENTE: 
* curmale tip "khalas" ( proaspete ) sau oricare alt fel disponibil ( cate dorim )
* 150 gr unt
* 1 1/2 cana faina 
* 1/3 cana ulei masline
* 2 lingurite scortisoara
* 1/2 lingurita cardamom pudra

 PREPARARE:

Se pune untul la incins.

Se adauga faina si se amesteca pana aceasta isi schimba culoarea ( se arde putin ).

Se va umezi compozitia, dar nu va faceti griji, se adauga imediat uleiul sa isi revina pana devine cremoasa.

 Se adauga apoi scortsioara si cardamomul.

Se aseaza acum curmalele intr-o farfurie.
 Daca doriti sa scoateti samburii, folositi-va de betisor ca in imaginea de jos ( eu prefer sa le las cu samburi cateodata )
Ultimul pas: se pune compozitia de faina deasupra curmalelor si se decoreaza cu scortisoara , fistic sau sirop de curmale (sau orice doriti ).


 Decor cu fistic

Decor cu sirop de curmale si fistic
 
  Pofta buna !

vineri, 12 iulie 2013

Rangeena


Astazi am facut ca desert "Rangeena" la masa de Iftar ( masa zilnica cu care se rupe postul  Ramadanului ). Este un desert tipic traditional emiratez consumat din abudenta pe perioada de post a Ramadanului dar si in zilele normale . Voi posta curand si reteta ! 

joi, 11 iulie 2013

Cafea arabeasca emirate


Este o Cafea foarte light ( se poate observa dupa culoare), fara zahar , cu cardamom. IMi place sa o servesc seara sau dupa pranz cu dulciuri sau traditionalele lgheimat ( gogosi emirateze imbibate in sirop de zahar sau sirop de curmale ). 

INGREDIENTE:
- 2 cani apa fiarta
- 4 linguri Cafea arabeasca 
- 2 linguri cardamom pudra ( eu am folosit doar o lingura caci cafeaua arabeasca pe care o folosesc contine déjà cardamom) 



PREPARARE:
 Se pune apa la fiert si se adauga cafeaua. 




Se adauga cardamomul iar cand da in clocot se stinge focul si se toarna in ibricul pentru servit ( eu prefer sa fac cantitate Mai mare si sa o pastrez pe tot timpul zilei calda in termosul specific arabesc numit "dallah"




luni, 1 iulie 2013

Kofta m3a Laban - chiftele cu iaurt

Am incercat aceasta reteta si mi -a placut foarte mult. Este "heavy meal" deoarece contine si paine. Iaurtul aduce racorea in sosul de rosii foarte consistent . Aranjamentul  face toata reteta fiind o idee buna de a-I intampina pe musafiri in casa dvstra !! 


INGREDIENTE:
* 2 cani iaurt 
* 1 caserola carne tocata (vita sau pair) 
* 1 ceapa 
* 3 lipii ( Paine libaneza ) 
* 2 rosii taiate 
* 1 lingura bulion 
* 5 catei usturoi pisati 
* 1 lingurita usturoi pudra pentru (condimentat carnea )
* putini fulgi uscati de chilli ( pentru condimentat carnea )
* sare
* 1 cub Maggie 
* 2 lingurite unt 
* 2 lingurite zahar 
* Putin oregano 
* 1 lingurita chimeon pudra ( pentru condimentat carnea ) 
* 1 lingurita sumak + Putin pentru ornat ( topping ) 
* 1/4 Cana pini ( pt ornat iar daca nu aveti puteti locuit cu orice altceva ca alune, fistic, acaju, nuci ... ) 
1 ceapa verde sau corisndru fresh pentru ornat 

CARNEA
Se condimenteaza cu urmatoarele : chimen, sare, usturoi pudra si chilli. Se modeleaza in forma de bilute si se stropesc cu zeama de la o lamaie. 
Se pun la prajit dupa cum vedeti Mai jos . 
 Cand sunt gata , se lasa separat intr o farfurie.  Dupa aceea incepem sa preparam sosul.

SOSUL DE ROSII :
Se pune ceapa la calit in unt . Se adauga usturoiul pisat, rosiile taiate, cubul Maggie, zaharul, fulgi de chilli. Dupa ce rosiile devin moi, adaugam un pic de apa si oregano. Se la foc mare cc. 15 min . 


PAINEA:
O Paine o lasam intreaga iar celelalte doua le maruntim. Rand pe rand se pun la prajit in ulei de masline pana acestea devin maronii la culoare ( aveti grija caci se ard repede daca nu stati cu Ochii pe ele ).
Asa arata painea maruntita prajita.

PINII :
Se calesc in 2 lingurite de unt si sumak pana isi schimba culoarea. 



PREPARAREA:
Intr-o tava sau platou de servit, se aseaza pe nivele astfel: 

- primul strat painea 
- al doilea strat punem sosul de rosii deasupra painii

- al treilea strat iaurtul pe care déjà l am amestecat cu Putin usturoi pudra 
- al patrulea strat punem pinii si Mai presaram deasupra niste sumak 

- al cincilea strat si ultimul punem kofta ( chiftele ) si ornam cu coriandru proaspat sau ceapa 
  
Va doresc pofta buna !