INGREDIENTE

sâmbătă, 13 februarie 2016

Machbous rubyian - Orez emiratez cu creveti



Astazi va prezint o reteta cu care sigur nu dati gres daca doriti sa impresionati pe cineva ! Orez cu creveti - sotul s-a decis sa gateasca deliciousul machbous rubian. Desi gatim destul de rar, il adoram .
 Crevetii desigur se pot inlocui cu ce doriti ( pui, vita, oaie, peste ).
 A iesit mai ceva ca la restaurant  ... nota 10 domnul "sot" !!! :)

Si acum sa trecem la treaba ! Avem nevoie de :

* creveti , curatati , spalati si condimentati cu ingredientele din poza de mai jos ( am scris pe fiecare condiment in parte denumirea )




Intre timp spalam orezul bine in 4 ape si il lasam la inmuiat in apa pana pregatim sosul si crevetii.
1 cana si un sfert pt 2 persoane , desigur negurmande :)) 


Ne apucam sa tocam marunt urmatoarele: 



Fiecare isi pune cantitatea dorita .

Ne apucam sa calim ceapa si usturoiul in ulei se masline, apoi adaugam crevetii si punem capacul. Amestecam din cand in cand sa nu se lipeasca de oala, iar cand sunt rumeniti
 ( trebuie sa devina albiciosi ) adaugam 2 cani de apa si lasam la fiert. Cand devin rozalii, adaugam bulionul ( 2 linguri ), sarea, morcovul si acoperim oala cu capacul.


Punem la foc mijlociu cca 15minute , adaugam rosia si mai lasam 10 min. 
(Pastrati putin sos pentru a decora inainte de servire ) Adaugati coriandrul.
Scurgem orezul de apa si il adaugam peste sos.


Se da la foc mic si se lasa acoperit. Din cand in cand se verifica sa nu se arda.
Cum ne dam seama cand este facut ?
Cand orezul absoarbe tot sosul ( nu se mai zareste pic de apa ) si sta in picioare ( deobicei se pune o linura in mijlocul orezului, iar daca lingura cade inseamna ca inca mai este apa, daca lingura sta fix in picioare, orezul este facut ). Noi nu folosim aceasta metoda, gospodinele care gatesc regulat orezul deja stiu din ochi cand acesta este facut >
Cand este gata, se stinge focul si se decoreaza cu putin din sosul pastrat .
Pofta buna !