INGREDIENTE

miercuri, 8 iunie 2016

Kunafa fingers cu Nestle si fistic







"Kunafa fingers" este un desert ce este consumat in special in zilele de post ale Ramadanului. Variantele sunt multiple, dar aceasta reteta m-a convins sa o incerc si eu acasa . Este speciala datorita ingredientului special - laptele dulce condensat Nestle !
Pana acum am gustat toate variantele dar nu si pe aceasta .
Cu siguranta m-a impresionat si am ales astazi sa o prepar si eu :)
Avem nevoie doar de cateva ingrediente :

* 1 cutie lapte dulce condensat Nestle
* 1 pachet kunafa ( eu am folosit cam un sfert din el , iar din restul ramas am facut cealata varinata de Kunafa -Kataifi scrisa pe blog )
* ghee ( samun )
* fistic maruntit ( dat prin robot )

*Fiecare isi fixeaza cantitatile dupa plac .






Se amesteca fisticul cu un sfert din cutia de nestle, se desface kunafa ( pe lung ) , se toarna cate putin din ghee , apoi se pune cate o lingurita din compozitia de fistic ,se impatureste cu grija sa nu iasa prin  parti. Important de retinut, este faptul ca in tot timpul in care lucrati cu fideua de kunafa , aceasta trebuie acoperita cu o carpa ca sa nu devina uscata.
Se aseaza pe tava kunafa fingers si se baga la cuptor pana cand devin aurii ( cca 15 min ).
Se scot de la cuptor si peste ele se toarna cutia de nestle apoi se orneaza cu fistic.

Mai jos veri gasi metoda de preparare detaliata in video-ul atasat.






luni, 4 aprilie 2016

Fatta cu carne de miel




Cea mai gustoasa Fattah pe care am făcut o in ultimii ani ! Aromele îmbinate cu carnea de miel dau toată savoarea acestei Rețete.
Exista mai multe variante de Fattah , in funcție de Zona respectiva si chiar preferințe ( Iordania, Siria, Palestina, Liban ) . O varianta ar fi cea cu iaurt iar cealaltă cu tahina . Așa cum am specificat mai sus unele persoane prefera sa amestece ambele ( iaurtul cu tahina ) printre care si eu !
Carnea de miel se poate înlocui cu pui sau puteți face varianta de Fattah simpla ( fără carne ) .

Pt aceasta rețeta aveți nevoie de :

1 jumate de ceapa pe care o fierbeți împreuna cu năutul si 2 bete Scorțișoara  ( sau pudra - un vârf de cuțit )  si putina vegeta
cealaltă jumate de ceapa rămasă se toaca si se păstrează pentru amestecul de carne
100 g (½ ceasca) năut care l ați pus la înmuiat peste noapte sau puteți folosi o cutie de năut fiert din comerț ( eu am fol cutia )
ulei de masline 1 lingura, plus suplimentar
2 catei de usturoi, zdrobiti
1 linguriță ienibahar ( in lipsa am pus  1 lingurița cuisoare măcinate  si chiar a ieșit mai aromat )
1 linguriță de chimen măcinat
½ linguriță de nucșoară
400 g Carne de miel care a fost fiarta in prealabil cu 1 lingurița de baharat ( condimente )
1 lingură de sos de rodie
2 pâini libaneze
Pini prăjiți pt 1 min
¼ linguriță boia dulce
pătrunjel sau coriandru fresh
Sumak pt decor






SOSUL DE IAURT :
2 căni iaurt
2 căței de usturoi, zdrobiti
1 lămâie mare, stoarsa
2 lingurite tahini.
Toate se amesteca.

PREPARARE:
Se pune sfertul de ceapa intr-o oala mica împreuna cu năutul , vegeta și scorțișoara.  Se acoperă cu 750 ml de apă fierbe. Se reduce focul la mediu , acoperiti oala timp de 30 de minute sau până când năutul devine fraged.
*pt varianta de năut fiert la cutie - se lasă la foc mic cu Ingredientele mai sus menționate pentru doar  cca 10 min.

Intre timp, se încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă jumătatea de ceapa tocata si se calește. Când ceapa începe sa sticleasca , se Adauga usturoiul, condimentele și scorțișoară rămasă pt  30 de secunde, până când se simte aroma . Imediat Adaugati carnea de miel , amestecând cu o lingura de lemn Pană se rumenește ( cca 7 min ) . Se adaugă apoi sosul de rodie și 125 ml de apă ( sau mai Putin )și se fierbe timp de 2 minute sau până când lichidul se reduce ușor. . Stingem focul si ne apucam de sosul de iaurt

Pentru a face sosul, se combină toate ingredientele într-un bol. Se condimentează cu sare și piper.

Lipia se rupe bucăți si se prăjește ( eu prefer varianta mai sănătoasa neprăjita peste care adaug 1 polonic din apa in care a fiert năutul si sumak ) .

Se scurge năutul,și ne apucam de Așezat Ingredientele in felul următor :
primul strat Lipia  peste care se stropește cu zeama din care a fiert năutul , apoi următorul strat Nautul , apoi sosul de iaurt Iar in top  amestecul de carne de miel ( cum se vede in imagine )
Se decoreaza cu Pini, puțin năut , boia , patrunjel si sumar .
Se Stropeste cu ulei de măsline se serveste cu muraturi.



sâmbătă, 13 februarie 2016

Machbous rubyian - Orez emiratez cu creveti



Astazi va prezint o reteta cu care sigur nu dati gres daca doriti sa impresionati pe cineva ! Orez cu creveti - sotul s-a decis sa gateasca deliciousul machbous rubian. Desi gatim destul de rar, il adoram .
 Crevetii desigur se pot inlocui cu ce doriti ( pui, vita, oaie, peste ).
 A iesit mai ceva ca la restaurant  ... nota 10 domnul "sot" !!! :)

Si acum sa trecem la treaba ! Avem nevoie de :

* creveti , curatati , spalati si condimentati cu ingredientele din poza de mai jos ( am scris pe fiecare condiment in parte denumirea )




Intre timp spalam orezul bine in 4 ape si il lasam la inmuiat in apa pana pregatim sosul si crevetii.
1 cana si un sfert pt 2 persoane , desigur negurmande :)) 


Ne apucam sa tocam marunt urmatoarele: 



Fiecare isi pune cantitatea dorita .

Ne apucam sa calim ceapa si usturoiul in ulei se masline, apoi adaugam crevetii si punem capacul. Amestecam din cand in cand sa nu se lipeasca de oala, iar cand sunt rumeniti
 ( trebuie sa devina albiciosi ) adaugam 2 cani de apa si lasam la fiert. Cand devin rozalii, adaugam bulionul ( 2 linguri ), sarea, morcovul si acoperim oala cu capacul.


Punem la foc mijlociu cca 15minute , adaugam rosia si mai lasam 10 min. 
(Pastrati putin sos pentru a decora inainte de servire ) Adaugati coriandrul.
Scurgem orezul de apa si il adaugam peste sos.


Se da la foc mic si se lasa acoperit. Din cand in cand se verifica sa nu se arda.
Cum ne dam seama cand este facut ?
Cand orezul absoarbe tot sosul ( nu se mai zareste pic de apa ) si sta in picioare ( deobicei se pune o linura in mijlocul orezului, iar daca lingura cade inseamna ca inca mai este apa, daca lingura sta fix in picioare, orezul este facut ). Noi nu folosim aceasta metoda, gospodinele care gatesc regulat orezul deja stiu din ochi cand acesta este facut >
Cand este gata, se stinge focul si se decoreaza cu putin din sosul pastrat .
Pofta buna !



miercuri, 6 ianuarie 2016

Kofta bi tahini - chiftele in sos de Susan




INGREDIENTE:
* 1/2 kg carne de vita ( sau miel) macinata , 
*1 ceapa medie, 
* 1 legatura de patrunjel, 
* condimente pt kofta( daca Nu aveti ,puneti urmatoarele : care o lingurita din - piper,chimen,scortisoara,coriandru,ghimbir,nucsoara), 
* 2 cartofi feliati ( Depinde de Nr pers. eu am pus 3 ) 
* 2 lamai,
* 6 linguri tahini ( pasta de Susan ) 
* 1 lingurita sare 
* 1 cub Maggie ( vita ) 
* piper 
* optional pt decorat - pini cu sumak si coriandru 

PREPARARE:

Intr un castron se amesteca carnea macinata cu patrujelul si o ceapa ( maruntite la robot).
Se adauga condimentele de kofta si sarea ; se amesteca bine.
Cu mana Putin umezita ,se fac niste chiftelute in forma cilindrica si se aseaza in tava de cuptor de jur imprejur iar in mijloc cartofii. 
Se sareaza si pipereaza cartofii, se toarna in tava apa fierbinte 2 degete (cat sa nu acopere chiftele) si se adauga cubul Maggie. 
Se pune la cuptorul preincalzit la 220 grade iar cand incepe sa fiarba , se reduce temperature la 180 de grade.
Se lasa la cuptor cca 30 de minute.
Apoi se Muta inca 10 min la Focul de sus pt a se rumeni chiftele. 
Intr-un castronel se pun cele 6 linguri de pasta de Susan , se adauga sarea,  piperul si sucul de la cele 2 lamai si se amesteca bine; apoi se adauga treptat o jumate de Cana  de apa fierbinte sa se subtieze pasta obtinuta.
Se toarna in tava peste chiftelute si se mai lasa la cuptor inca 10 minute pana s-au rumenit.
Se decoreaza cu pini, sumak si coriandru.
Se serveste cu garnitura de orez.