INGREDIENTE

marți, 25 august 2009

Cafea din Oman


INGREDIENTE:
* 4 cani de apa
*1/3 cana cafea macinata proaspata
* 4 linguri cardamon
* 4 cuisoare


PREPARARE:
Intr-un ibric se pune la fiert apa , cardamonul si cafeaua. Continuati a fierbe 3-4 minute. Luati-o de pe foc si acoperiti. Lasati-o acoperita pentru 3-4 minute.Transferati-o apoi intr-un termos special pentru cafea strecurand-o , sa nu lase zat impreuna cu cuisoarele.
Lasati-o sa stea 10 minute inainte de a o servi.

Cafea saudita


Cafeaua saudita este preparata in doua variante diferite.Astazi voi posta varianta cu boabele de cafea verzi , neprajite. Boabele le puteti macina acasa. Aceasta cafea este traditionala si o veti in casele sauditilor care va vor intampina cu aceasta aromata cafea. Chiar si in liniile aeriene saudite este servita.


INGREDIENTE:
* 2 cani apa
* 2 lunguri boabe cafea verde macinate
*1/2 lingurita cardamon
* 1/4 lingurita apa de trandafiri



PREPARARE:
Se pune la fiert apa la foc mare si imediat se adauga cafeaua pana da in clocot odata.
Pe masa intr-un alt ibric puneti apa de trandafiri si cardamonul. Puneti deasupra ibricului o strecuratoare si varsati cafeaua preparata mai devreme peste apa de trandafiri si cardamon.
Se serveste calda impreuna cu curmale sau alte dulciuri.

duminică, 23 august 2009

Supa Jareesh

O reteta traditionala saudita. Puiul se poate inlcoui cu carne de vita sau oaie. Em am incercat-o cu pui si este foarte delicioasa.



INGREDIENTE:
* 1 cana bulgur
* 1 piept pui taiat felii
* 8-10 cani apa fierbinte
* 2-3 rosii taiate cub
* 3 linguri tomatoe paste
* 1 ceapa taiata
* 5 usturoi pisati
* sucul de la 2 lamaii
* 1 lingura unt
* 1 lingura condimente baharat ( sau all mix spices )
* 1 cubulet maggie
* ulei


PREPARARE:
Se pune ceapa la calit , se adauga pieptul de pui , se amesteca , apoi adaugam untul. Se lasa la foc mic pentru 3-4 minute si apoi se pun 3cani de apa, dupa care urmeaza toate celelate ingrediente ( incepem cu rosiile....si la sfarsit sucul de lamaie ).
Se mai adauga si celelate 5 sau 7 pahare cu apa si se lasa la fiert circa 40minute.



luni, 17 august 2009

Prajitura cu curmale si cardamon





Un desert delicios si sanatos avand in vedere continutul - curmale cu cardamon. Reteta originara contine suc de curamale ( molasses ) care din pacate nu l-am avut, asadar am modificat aceasta reteta si am facut crema de curmale de casa.

INGREDIENTE:
* 7 cani faina
* 1 cana ulei
* 1 cana lapte
* 2 lingurite praf de copt
* 2 lingurite cardamon praf
* 1 lingurita apa minerala
* 2 cani suc de curmale pe care le-am inlocuit cu crema de curmale ( vezi tips cum se face )


UMPLUTURA:
* 1 cana nuci
* 1/4 cana zahar
* 4 linguri apa de trandafiri
* 1 lingura cardamon praf
* cateva fire de sofran

CREMA DE CURMALE:
* 2 pachete de curmale fara samburi
*2 lingurite scortisoara
* 1 lingurita miere de albine
* 1 ceasca apa ( avem grija sa nu punem prea multa pentru a nu se subtia compozitia )

Se pun curmalele la foc mic , se amesteca pana aproape se topesc ( avem grija sa nu se lipeasca amestecand continuu ) , se adauga scortisoara, mierea si apa si se lasa sa dea in clocot odata.



PREPARARE:
Se amesteca toate ingrediente de umplutura si se tine deoparte. Reteta originara se amesteca sucul de curmale cu lapte si apoi cu ulei, dar noi vom ameteca crema de curmale cu lapte, amestecam si apoi punem uleiul. Apoi ingredientele de la umplutura se amesteca cu crema de curmale pe care am obtinut-o mai devreme ( crema curmale,lapte si ulei ). Aceasta va fi umplutura pentru prajitura.
Intr-un castron amestecam faina cu cardamonul, praful de copt si apa minerala pana se formeaza coca.
Se taie jumatate de coca, se intinde pe tava de copt, iar cealalta jumatate se tine deoprate .
Deasupra primei jumatati de coca se pune umplutura iar apoi deasupra acesteia acoperim cu a doua jumatate de coca.
Se baga la cuptor 30 -35 minute , depinde de puterea cuptorului. Verificati din cand in cand sa nu se arda.





marți, 11 august 2009

Pui Marocan

O reteta superba luata si incercata tot de pe blogul Ya Salam Cooking!



INGREDIENTE:

* 1 pui taiat in opt bucati
*1 ceapa mare taiata felii
* 4 catei usturoi pisati
* 1 tulpina ginger pisat
* sucul de la 2lamaii
* 2 legaturi patrunjel
* 1 lingurita boia dulce
* 1 lingura za'atar
* 1 lingura sumak
* 1 lamaie taiata felii rotunde subtiri
* cateva fire de sofran
* sare
* chilli sau piper
* putina scortisoara ( optional)
* ulei


PREPARARE:

Intr-o oala se pune uleiul la incalzit si se adauga puiul. Treptat adaugam toate ingredientele ( ceapa, usturoiul,gingerul,patrunjelul,sarea,boiaua,sumakul,sofranul si sucul de lamaie) si amestecam bine sa nu se lipeasca de oala.
La sfarsit se adauga bucatile de lamie si se mai lasa 5minute la foc mic, dupa care stingem focul.
Eu am servit cu garnitura de orez ( care initial l-am fiert cu 3cuisoare, turmeric si cateva bobite de fennel pt ca a-i da aroma ).

sâmbătă, 8 august 2009

Bilute din cocos cu ciocolata

Dupa ce am vazut aceasta reteta pe Ya Salam Cooking, m-am decis sa o incerc si eu.
Este o reteta simpla, nu necesita mult timp in preparare si este delicioasa. Atunci cand ne trezim cu musafiri nepoftiti, ii putem servi cu aceste dulciuri care nu necesita decat maximum 20 minute de a le pune pe masa.



Cu mici modificari facute de mine, avem nevoie de:

* 2 1/2 cani nuca de cocos rasa
* 1/3 cana zahar ( de preferinta brun , eu nu am avut si am pus pe cel alb )
* albusul de la 4 oua
* 4 linguri faina
* 1 lingurita sare
* 1 lingura esenta vanilie
* 3 bucati ciocolata menaj
* 2 linguri miere de albine


PREPARARE:
Se incalzeste cuptorul,intre timp se amesteca nuca de cocos, zaharul, faina, albusurile de la oua si vanilia. Se amesteca foarte bine pana se obtine ca o pasta.
Se modeleaza cu mana niste bilute si se aseaza pe tava unsa cu ulei si faina.
Se baga la cuptor la foc mic circa 20 minute, pana cand devin maronii la culoare, atunci stim ca s-au facut.
Separat intr-o oala se pun bucatile de ciocolata la topit la foc mic. Se amesteca continuu si se adauga 1-2 lingrui miere de albine ( depinde cat de groas doriti sa iasa continutul )
Se scot bilutetele de la cuptor, se aseaza pe o farfurie, iar deasupra se toarna ciocolata topita pe fiecare biluta in parte.



vineri, 7 august 2009

Baklawa egipteana


INGREDIENTE:
* 8 foi aluat placinta subtiri
* 350 gr fistic
* 100 gr unt
* 150 gr zahar
* 1 lamaie
* ulei de portocale

PREPARARE:
Se aranjeaza 4 foi de aluat pe o tava de copt unsa cu unt.Separat se topeste 70 gr unt cu care se vor unge foile.
Apoi se intinde peste foi un strat de fistic care este urmat de alte foi de placinta ( cele ramase ) in total sa aveti doua straturi de foi de placinta iar la mijloc fisticul.
Se ung si aceste foi cu unt si se baga la cuptor circa 40 -45 de minute.
Separat se dizilva zaharul intr-o cratita cu o cana de apa si sucul de la o lamaie, si se fierbe pana siropul se ingroasa.
Apoi se adauga si siropul de portocale si se mai fierbe pentru inca doua minute. Se ia de pe foc si cand placinta este gata se toarna siropul peste ea si se taie in forma de romburi.

Fasole verde cu migdale


INGREDIENTE:
* 500 gr fasole verde
* 4 cani apa
* 3 linguri ulei arahide
* 1 catel usturoi zdrobit
* 1/2 lingura chimen macinat
* 1/4 lingura boia dulce
* 1/4 cuisoare macinate
* 1 lingura migdale
* sare
* piper


PREPARARE:
Fasolea se fierbe la foc mic impreuna cu sarea pana devine frageda circa 4o minute.Se scurge si se pune pe platou.
Restul ingredientelor inafara de migdale, se pun la fiert 2-3 minute foc mediu.
Se adauga apoi migdalele si si se amesteca.
Se iau de pe foc si se toarna peste fasolea verde.


sursa:ivu.org

Orez cu iaurt si carne de miel


INGREDIENTE:

*0,500 kg orez ,

*0.300 kg iaurt,

*1-1/2 kg carne de miel ( pulpa,coasta , etc )

* 200 gr muguri de pin ,

*sare ,

*curry dupa gust


PREPARARE:
Se fierbe carmea de miel in apa multa deoarece vom pastra supa.Carnea se firbe pana se dezoseaza cu usurinta.In supa ramasa se adauga iaurtul si se omogenizeaza bine.

Separat se fierbe orezul , de preferat in aburi , daca nu , merge si clasic , se scurge bine de apa si se adauga mugurii de pin dupa care se scoate pe un platou .Mirodeniile se adauga atat in apa in care fierbe orezul cat si in cea care fierbe carnea .

Se orneaza cu carne platoul de orez.

Se serveste in boluri peste care se adauga amestecul de supa cu iaurt.

Ca garnitura se poate folosi pasta de ardei iute .


sursa:gustos.ro


luni, 3 august 2009

Fattah

Este o reteta usoara, ne trebuiesc decat urmatoarele:



INGREDIENTE:

* sucul de la 2 lamai
* tahina
* paine arabeasca
* 1 cana boabe hummos
* iaurt sau apa in care au fiert boabele de hummos ( dupa preferinta)


PREPARARE:
Puneti boabele de hummos la fiert impreuna cu un cubulet de maggie.Cand sunt gata strecuratile, iar apa in care au fiert nu se aurnca , deoarece o folosim mai tarziu.
Amestecati tahina cu sucul de la cele doua lamaii.
Se aseaza un strat de paine arabeasca intr-o tava, se pun boabele de hummos deasupra, dupa care se presara putina apa in care au fiert boabele de hummos s( atentie cantitatea sa fie atata cat painea sa o absorbe, nu mai mult).
Se repeta aceeasi procedura, un strat paine, unul hummos,apa .... atatea cate doriti,iar la sfarsit, deasupra straturilor se pune tahina care a fost amestecata initial cu sucul de lamaie.
Decorati cu ceva verdeata.

duminică, 2 august 2009

Okra ( bamia ) - Mancare de bame




INGREDIENTE:
* 1 pachet bame
* 500 gr. carne de vita sau oaie
* 2 cepe maruntite
* 2 catei usturoi
* 1 cubulet maggie
* 1 cutie tomatoe paste
* coriandreu proaspat

PREPARARE:
Ceapa impreuna cu usturoiul se pun la calit si apoi se adauga carnea. Se amesteca bine la foc mic cateva minute, se pune maggie , dupa care se adauga bamele, tomatoe paste si apa in care a fiert carnea.
Se da focul la maxim pentru 10 minute, dupa care se trece din nou la foc mic.
Inainte ca mancarea sa fie gata, se pune coriandrul taiat marunt cu putin usutroi pisat si ( pomegranate sos - optional).



Mulukhiyah

Este o mancare usor de preparat si se aseamana foarte mult cu mancarea noastra de urzica.
Aceasta varianta este una preluata de la mama mea soacra, desi reteta originara poate suna altfel.



INGREDIENTE:
* 3-5 catei usturoi
* 200 gr pui ( optional)
* 300 gr urzica
* 1 cubulet maggie
* sucul de la 1-2 lamaie
* ulei
*chilli

PREPARARE:
Se incinge ulei intr-o oala, taie bucatile de usturoi marunt, iar puiul se pune la foc mic . Se adauga usturoiul , se caleste impreuna cu puiul si mai apoi se adauga urzica.
Se lasa 5-10 minute la foc mic si se adauga apa.
Se lasa sa fiarba toate si se pune maggie, sucul de lamaie si chilli.