INGREDIENTE

marți, 3 decembrie 2013

Bilutze din curmale


 INGREDIENTE:
* curmale uscate
* biscuiti maruntiti (jumatate pachet am fol pe cei de la Ulker )
* 6 linguri lapte ( facut cu lapte praf ) 
* esenta vanilie
* zeama de la jumatate lamaie 
* 1 lingura miere de albine ( sau dupa gust ) 
* scortisoara 
* Susan 

* cantitatile vi le fixati dupa preferinte 

PREPARARE:
Se lasa curmalele in apa pana pisati biscuitii. Apoi scoateti samburii de la curmale si maruntiti le . Puneti le peste biscuitii maruntiti , apoi adaugati laptele , mierea de albine, vanilia, zeama de lamaie si scortisoara. Se modeleaza in mana sub forma unor bilutze ( daca compozitia este prea lipicioasa, Mai adaugati 2 biscuiti maruntiti ) . Se trec apoi bilutzele prin Susan si se aseaza pe platou . Foarte bune sunt servite alaturi de o Cafea arabeasca ! 

joi, 28 noiembrie 2013

Biryani kuweitian




INGREDIENTE:

Pentru orez:
*2 ½ cesti de orez basmati sau 400 g
*3 ½ cani de apa sau 875 ml

Pentru carnea de pui:

*3 linguri de ghee

*1 ceapa medie

*2 catei de usturoi, zdrobiti
 
*1 lingurita rasa ghimbir

*500 g file de piept de pui 

*2 cuburi de Maggi ® de pui Bouillon

*2 rosii medii sau 300 g, decojite si taiate

*½ ceasca iaurt sau 125 ml

*1 lingurita Suc de lamaie

*2linguri Pasta de rosii

*1 ½ linguri garam Massala

*½ lingurita turmeric

* 2 linguri frunze de coriandru, tocate

*2 linguri de menta proaspete, tocate

* un varf de cutit de sofran, inmuiat in ceascs ¼ sau 60 ml de apa

*optional caju pentru decor


PREPARARE:
Puneti orezul Si apa Intr-o cratita la fiert, acoperita timp de 15 minute sau pana csnd orezul este fiert. Eliminati excesul de apa ( daca este ) si raspanditi-l pe o farfurie mare sa se raceasca usor. Intre timp, puneti latopit ghee, adaugati ceapa si caliti timp de 4-5 minute sau pana se rumeneste si isi schimba culoarea. Adaugati usturoiul si ghimbirul si se amesteca. Apoi adaugati carnea de pui si se amestecati pana isi schimba culoarea.
Adaugati MAGGI ® cuburi de Bouillon de pui, rosiile, iaurtul, sucul de lamaie, pasta de tomate si condimentele. Se fierbe timp de 10 minute.Intr-un vas mediu, asezati jumatate din cantitatea de orez pregatit si amestecul de pui pe partea de jos. Se presara coriandru tocat si menta peste amestecul de pui si acoperiti partea de sus cu orezul ramas.
Se toarna apa de sofran peste. Acoperiti bine cu capacul oala si se fierbe la foc mic timp de 30 minute sau pana cand orezul este complet fiert. 
Ornati cu caju si serviti cald

duminică, 24 noiembrie 2013

Macaroane cu carne tocata in sos bechamel




INGREDIENTE :

*2 ½ cesti paste penne sau 375 gr

*2 linguri de ulei

*1 ceapa mare sau 200 gr taiata cuburi

*300 g carne de vita tocata

*½ lingurita de sare

* 1 lingurita nucsoara

*¼ lingurita piper negru macinat

*5 cesti de lapte sau 1250 ml

*1 plic MAGGI ® bechamel Mix

*1 cana branză mozzarella sau 100 gr rasa

* parmezan 

 
PREPARAREA:
Gatiti pastele In conformitate cu instrucTiunile de pe ambalaj, de preferinta " al- dente " . Se scurg si se racesc sub jet de apa rece, apoi se pun deoparte.
Se incalzeste uleiul intr-o tigaie si caliti ceapa timp de 2 minute , apoi se adauga carnea tocata si se prajeste timp de 5 minute sau pana cand carnea de devine maronie . Se condimenteaza cu sare si piper negru si nucsoara ( eu am mai pus si condimente arabesti pentru un gust mai bun ) , se amesteca si se pune deoparte.
Adaugati laptele si pachetul de MAGGI ® bechamel Mix intr-o cratita mare . Se fierbe , amestecand constant , pana cand se ingroasa sosul .
Se toarna 2/3 din cantitatea de sos béchamel peste macaroanele fierte intr- un bol si se amesteca pentru a combina sosul si pastele bine . Aranjati  jumatate din cantitatea de amestec paste peste partea de jos a unui vas cuptor .
Apoi amestecul de carne pregatit, se toarna peste paste si acoperiti cu restul de amestec de paste .
Turnati restul de sos béchamel peste paste si deasupra  branza Mozzarella si parmezanul .
Coaceți in cuptorul preincalzit la 190 ° C timp de 15-20 minute sau pana cand partea de sus devine de culoare aurie .

miercuri, 13 noiembrie 2013

Cartofi umpluti in sos de rosii


INGREDIENTE:

* 1 ½ kg cartofi , mici

* 2 linguri de ulei pentru prajit

* 2 cepe medii sau ( 250 gr tocate )

* 750 g carne de vita tocata

* ½ lingurita sare

*¼ lingurita piper negru

* ½ lingurita condimente 

* 2 linguri de seminte de pin , prajite in unt

* coriandru proaspat

* optional: cascaval ras sau parmezan

PENTRU SOS:
* 2 linguri de ulei de masline

*4 catei de usturoi feliati

* 3 rosii medii 

* 1/4 lingurita nuscoara

* coriandru proaspat

* 2 linguri de pasta de tomate

* 2 cuburi MAGGI ® bulion de pui

* ¼ lingura de piper negru macinat

* 2 cani de apa sau 500 ml 


PREPARARE:
Curatati cartofii si taiati-i pe jumatate. Taiati partea de jos pentru a avea o baza dreapta , apoi scobiti centrul si prajiti-i in ulei la foc mare , pana cand obtin  culoare aurie si jumatate fierti . .Intre timp , incalziti uleiul intr-o tigaie , se pune ceapa la calit timp de 3 minute  . Adauga-ti carnea tocata si amestecati pana cand carnea este gatita . Se condimenteaza cu sare si condimente . Se adauga semintele de pin prajite si coriandru proaspat .
Umpleti cartofii cu carnea de vita si treceti la a prepara sosul de rosii. 

Pentru a face sosul : ulei de masline intr- o cratita, adaugati usturoiul, apoi rosiile, nuscoara si se amesteca timp de 5 minute . Se Adauga pasta de tomate, Maggi ® bulion de pui cuburi , piper negru , coriandru si apa  . Se fierbe timp de 10 minute la foc mic .

Aranjați cartofii umpluti pe o tava, iar deasupra sosul de rosii .Radeti cascavalul deasupra si acoperiti tava cu folie de aluminiu . Se coace in cuptorul preincalzit la 200 ° C, circa  40 minute sau pana cand cartofii sunt fierti .

duminică, 10 noiembrie 2013

Al Maslli - orez bahrainian



INGREDIENTE:
* jumatate caserola oaie ( cu os ) taiata bucati mari  fiarta circa o ora in garam masalla, un cub maggie si condimente arabesti ( sau ce aveti prin casa ).
 Apa in care a fiert nu se arunca, pastrati-o pentru prepararea orezului
* 1 cescuta orez basmati

MARINAREA CARNII:
Intr-un blender se pun urmatoarele ingrediente:
*frunze de menta
* piper negru
* 3 cuisoare
* 3 catei de usturoi
* scortisoara
* 1 lingurita cardamom
* 1 ceapa mica 
* turmeric
*  2 radacini de ginger proaspat
* 5 lingurite de unt
* sare
* 1 lingurita coriandru pudra
* sucul de la 2 lamaii
* putina apa

Dupa ce ati obtinut ca o pasta, pastrati o jumatate de cantitate in care adaugati 3 linguri de iaurt  iar cu cealalta marinati carnea circa 20 minute. 

OREZUL:
Se spala in 3-4 ape apoi se lasa deoparte in apa 30 de minute. Se stoarce, apoi Se pune la fiert apa in care ati fiert carnea si se adauga orezul ( cantitatea de apa trebuie intotdeauna sa fie cam un deget deasupra nivelului orezului ). Se mai adauga un cub de maggie si se acopera cu capac. Se lasa la foc redus 15-20 minute pana cand apa s=a evaporat. 
*Atentie: nu deschideti capacul cat timp fierbe si nu amestecati in el ! Cand este gata se rade deasupra putin morcov , se adauga o lingurita din uleiul din care ati prajit ceapa si se acopera cu capacul.


INGREDIENTE :
* 6 catei usturoi lasati intregi
* 1 cartof taiat bucati mari
* 1 rosie taiata in 4 sau 6 
* 1 ceapa mare taiata solzi pe care o prajiti separat
* 1/4 cana nuts ( pini, caju, nuci si stafide )
* coriandru proaspat pentru decor

Se incalzeste cuptorul, se aseaza orezul pe tava, la mijloc carnea marinata si langa cartoful, rosia si usturoii. Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor circa 15 min. Dupa 15 minute se scoate folia de aluminiu si se lasa pana se rumeneste carnea, orezul si celelate ingrediente ( sa prinda o culoare aurie ).
Inainte de a servi, tresarati peste coriandrul proaspat, ceapa prajita si nucile, stafidele, pinii si caju.
Se serveste cu cealalta cantitate de pasta marinata ramasa.
Pofta buna !



  


Pasta Yemeni Zhoug



Este un amestec de condimente foarte cunoscut,originar din Yemen.Nu exista o reteta fixa pt aceasta pasta numita Zhoug,cea reprodusa mai jos fiind una dintre variantele clasice.  

INGREDIENTE:  
 * 10 ardei iuti verzi 
* 5 capatani usturoi, tocat 
* 1 cana frunze coriandru fresh 
* 1 lingurita boia 
 * 1/2 lingurita chimion 
* sare 
* ulei masline


PREPARARE:
Se adauga toate intr-un mixer si se amesteca pana continutul devine ca o pasta. Se foloseste la pui prajiti, cartofi si alte preparate.

3aseedah - desert emiratez



Este unul dintre cele Mai cunoscute deserturi tipic traditionale emirateze delicioase. L am incercat astazi si cu siguranta ca fi printre retetele mele favorite. Ceea ce IMi place este faptul ca  Se prepara numai in 20 minute, iar combinatia sirop de curmale cu cardamom este unica ! 




INGREDIENTE:
* 100 gr faina
* 100 gr sirop de curmale 
* 1 lt de apa 
* 70 gr unt nesarat
*  1 lingura cardamom pudra 

PREPARARE:
 Se Pune faina pe foc circa 15 minute, pana devine aurie , amestecand continuu. Intr o oala se Pune siropul de curmale si apa la fiert. Cand a fiert se adauga untul. Se toarna apoi peste faina , Putin cate Putin, se amesteca bine pentru a nu se forma cocoloase si se Mai da la fiert pt 3 min . Se adauga cardamomul si se stinge focul . 

luni, 12 august 2013

Elgheimaat - gogosi emirateze

VARIANTA 2


INGREDIENTE:
- 3 cani de faina
-1 ou
- ¼ 2 ceasca de apa
- 1 lingurita de drojdie
- ½ cana  zahar
- ½ lingurita sofran
- 1 lingurita cardamom zdrobit
- 1 lingurita apa de trandafiri
- ¼ cana sirop curmale ( puteti inlocui cu miere de albine sau sirop de zahar daca nu aveti siropul de curmale)
-1 lingura ulei pentru prajit
- susan (optional ) 

PREPARARE:
Se prepara aluatul  prin amestecarea apei, drojdiei, cardamomului , sofranului cu ou, zahar si apa de trandafiri . Lasati aluatul intr-un loc cald (sau acoperit )  impartit in bucati mici . Se modeleaza apoi bilute din aluat si se prajeste in ulei, apoi se indulcesc in siropul de curmale (sau siropul de zahar), dupa care se presara susan .



miercuri, 7 august 2013

Salata fatoush

Reiau aceasta reteta Mai veche, dar de aceasta data in stilul meu personalizat. 

  INGREDIENTE:
* rosii
* ceapa
*salata verde
* coriandru proaspat 
* paine lipie 
* boabe negre ( habbah al baraka )
* sumak
* suc lamaie
* suc de rodii
* sare 

PREPARARE:
Cantitatea o fixeaza fiecare dupa cum doreste. Se taie toate legumele, se pune lipia maruntita la prajit in ulei de masline, se sareaza , se pun boabele negre, sumak,apoi  se pune sucul de lamaie si Putin ulei de masline peste salata si se amesteca bine. Chiar inainte de momentul servirii, se pun deasupra bucatelele de lipie prajite si sucul de rodii.

miercuri, 31 iulie 2013

Milkshake de curmale


INGREDIENTE:
- curmale fara samburi
- lapte
- susan
- zahar 
-apa 
*fiecare isi fixeaza cantitatea dupa cum doreste.
PREPARARE:
 Se pun toate ingredientele in blender


luni, 29 iulie 2013

Laham ma al barquq - Vita cu prune


INGREDIENTE:
- jumatate caserola carne vita taiata bucatele pe care o fierbeti Mai intai in: whole garam masala, 3 foi dafin, 5 boabe ienibahar si sare, apoi o condimentati cu: chimen pudra, usturoi pudra si boia. 
- un pachet prune ( spalate si lasate la inmuiat in apa 1-2 ore ) 
- 1 morcov taiat bucatele 
- 1 ceapa mare maruntita 
- 5 linguri zahar ( pt caramelizare) 
- stafide 
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1 Maggie vita 
- 1 lingura faina amestecata cu apa 
- coriandru proaspat 

PREPARARE:
Se Pune zaharul la caramelizat - intr-0 cratita puneti zaharul la foc mare, amestecati, iar cand acesta isi schimba culoarea , adaugati 1 cana de apa si amestecati pana se dizolva. 
Separat puneti ceapa la calit si adaugati imediat putina apa  si amestecati. 
Se adauga apoi siropul de zahar ars peste ceapa, morcovul si scortisoara. Se Mai adauga apa 1-2 cani si se lasa la fiert. Se Pune faina pe care ati amrstecat-o déjà cu apa, pentru a ingrosa sosul. Se adauga cubul de Maggie si carnea de vita . Cand carnea si morcovul sunt fragede, se adauga prunele la sfarsit si se lasa la foc mic cca 40-45 min . 

vineri, 26 iulie 2013

Desert clatite cu portocala si qashta


INGREDIENTE:
- aluat clatite ( faina, ou, lapte, sare, putina scortisoara, aroma vanilie si Putin zahar ) 
- 2-3 portocale 
- 1/2 Cana qashta cream ( sau frisca lichida ) 
- bomboane caramel 
- scortsoara
- aroma portocale
- nuci 

PREPARARE:

Se prepara clatita, se aseaza pe o farfurie si intre timp se incepe prepararea cremei. 
Intr o oala se Pune crema qashta ( sau frisca lichida ) la foc mare. Se adauga bomboanele caramel ( eu am pus in jur de 15 Buc ) si se amesteca pana acestea se topesc circa 5 -10 min. Se stinge focul si incepem decorarea.
Peste clatita din farfurie se aseaza crema . Deasupra bucatele de portocala, scortisoara si nuci maruntite.
Se repeta totul daca doriti in 2-3 straturi (eu am facut decat unul ).

duminică, 21 iulie 2013

Balalit emiratez



Aceasta este un mic dejun deosebit de delicios sarat si dulce inn aceelasi timp. Am mai postat o varianta de "Balaleet emiratez" acum cativa ani , dar aceasta varinta este mai gustoasa decat cea din arhiva. In Emirate acest fel de mancare traditional se consuma in mod regulat. Este de asemenea servit  in sarbatori precum Eid, si ocazii speciale precum nunti. Gustul dulce-sarat combinat cu aroma cardamomului, face ca papilele gustative sa isi mai doreasca inca o portie !  Este foarte interesant de a manca acest fel de mancare pentru prima data, deoarece credeti ca nu va fi delicios, dar va deveni in curand favoritul dvstra.
 
 INGREDIENTE:

* 2 cesti de fidea
*2 linguri de ulei 
* ¼ cana de ghee (sau un amestec de 2 linguri de unt si 2 linguri de ulei)
* 2/3 ceasca de zahar
*2 linguri cardamom pulbere
* 2 ciupituri generoase de sofran inmuiate in jumatate de cana apa de trandafir
* 4 oua batute cu ¾ lingurita de sare si un varf de cutit de piper negru
 

PREPARARE:
 Intr-o oala mare, se pune destula apa la fiert pentru fidea.
 Intre timp, intr-un wok sau tigaie mare, se incalzesc 2 linguri de ulei si se adauga fidea. Cu o lingura de lemn, se amesteca in mod constant fideaua, astfel nu se va arde. Usor se prsjeste fideaua pana cand acesta isi schimba culoarea ( maronie- aurie) . Scoateti wok de pe foc.
 Cand apa a inceput sa fiarba, se adaugă fideaua si se lasa pe foc pentru doar 3-4 minute, apoi se scurge. Puneti inapoi in oala.
Intr-un alt vas, incalziti ghee si adaugati zaharul, cardamomul , impreuna cu sofranul si  apa de trandafir. Gatiti pana se topeste zaharul si apoi se toarna peste fidea. Acoperiti vasul cu un capac ( sau folie aluminiu )  pentru a mentine cald.
 Intr-o tigaie se face o omleta ( aproximativ 3 linguri de ulei si apoi, cand  uleiul este foarte fierbinte se adauga ouale batute) .
Intr-un platou de servit, raspanditi fideaua si puneti deasupra omleta de ou.

Bucurati-va! Este foarte delicios!

Balaleet qatar



Reteta este putin diferita fata de varianta emirateza, dar cert este ca acest aperitiv (sau mic dejun sau dinner ) este consumat in aproape toate tarile din Golful Persic, nu numai in zilele de Ramadan dar si in restul zilelor. Noi il preferam la micul dejun sau masa de seara. 

INGREDIENTE:
- 1/2 Cana fidea maruntita 
- 2 linguri zahar
- 2 lingurite scortisoara
- 1 lingurita ginger
- sare
- 1 lingura unt
- 1/4 cana suc portocale
- 1 ou ( omleta ) 

PREPARARE:
Se fierbe fideaua 2 min dupa instructiunile de pe pachet . Se scourge de apa si se anestca impreuna cu zaharul, scortisoara si gingerul. Se amesteca bine, veti observa cum zaharul se dizolva de la caldura fidelei. Intr o tigaie se Pune untul la incins si se adauga sucul de portocale. Se toarna aceasta compozitie deasupra fidelei si se lasa la foc mic timp de 10-15 min pana lichidul este absorbit cu totul . 
Se Pune intr o farfurie iar deasupra se Pune omleta de ou taiata fasii sau lasata intreaga. 
Pofta buna ! 

duminică, 14 iulie 2013

"Rangeena" - desert emiratez cu curmale

Asa cum am promis zilele trecute, mi-am facut putin timp azi special pentru a posta minunata reteta de "Rangeena". Reteta originala este cu curmale tip "khalas" ( proaspete, partial coapte ) care din pacate in Romania nu se gasesc, dar se pot inlocui cu clasicele curmale iraniene prezente la orice supermarket. Adevarul este ca odata inlocuite cu curmalele tip "dry" iraniene care se gasesc in Romania , gustul se va schimba ! Dar nu este nici o problema, si asa reteta iese gustoasa ... Sa trecem la treaba acum:




INGREDIENTE: 
* curmale tip "khalas" ( proaspete ) sau oricare alt fel disponibil ( cate dorim )
* 150 gr unt
* 1 1/2 cana faina 
* 1/3 cana ulei masline
* 2 lingurite scortisoara
* 1/2 lingurita cardamom pudra

 PREPARARE:

Se pune untul la incins.

Se adauga faina si se amesteca pana aceasta isi schimba culoarea ( se arde putin ).

Se va umezi compozitia, dar nu va faceti griji, se adauga imediat uleiul sa isi revina pana devine cremoasa.

 Se adauga apoi scortsioara si cardamomul.

Se aseaza acum curmalele intr-o farfurie.
 Daca doriti sa scoateti samburii, folositi-va de betisor ca in imaginea de jos ( eu prefer sa le las cu samburi cateodata )
Ultimul pas: se pune compozitia de faina deasupra curmalelor si se decoreaza cu scortisoara , fistic sau sirop de curmale (sau orice doriti ).


 Decor cu fistic

Decor cu sirop de curmale si fistic
 
  Pofta buna !

vineri, 12 iulie 2013

Rangeena


Astazi am facut ca desert "Rangeena" la masa de Iftar ( masa zilnica cu care se rupe postul  Ramadanului ). Este un desert tipic traditional emiratez consumat din abudenta pe perioada de post a Ramadanului dar si in zilele normale . Voi posta curand si reteta ! 

joi, 11 iulie 2013

Cafea arabeasca emirate


Este o Cafea foarte light ( se poate observa dupa culoare), fara zahar , cu cardamom. IMi place sa o servesc seara sau dupa pranz cu dulciuri sau traditionalele lgheimat ( gogosi emirateze imbibate in sirop de zahar sau sirop de curmale ). 

INGREDIENTE:
- 2 cani apa fiarta
- 4 linguri Cafea arabeasca 
- 2 linguri cardamom pudra ( eu am folosit doar o lingura caci cafeaua arabeasca pe care o folosesc contine déjà cardamom) 



PREPARARE:
 Se pune apa la fiert si se adauga cafeaua. 




Se adauga cardamomul iar cand da in clocot se stinge focul si se toarna in ibricul pentru servit ( eu prefer sa fac cantitate Mai mare si sa o pastrez pe tot timpul zilei calda in termosul specific arabesc numit "dallah"




luni, 1 iulie 2013

Kofta m3a Laban - chiftele cu iaurt

Am incercat aceasta reteta si mi -a placut foarte mult. Este "heavy meal" deoarece contine si paine. Iaurtul aduce racorea in sosul de rosii foarte consistent . Aranjamentul  face toata reteta fiind o idee buna de a-I intampina pe musafiri in casa dvstra !! 


INGREDIENTE:
* 2 cani iaurt 
* 1 caserola carne tocata (vita sau pair) 
* 1 ceapa 
* 3 lipii ( Paine libaneza ) 
* 2 rosii taiate 
* 1 lingura bulion 
* 5 catei usturoi pisati 
* 1 lingurita usturoi pudra pentru (condimentat carnea )
* putini fulgi uscati de chilli ( pentru condimentat carnea )
* sare
* 1 cub Maggie 
* 2 lingurite unt 
* 2 lingurite zahar 
* Putin oregano 
* 1 lingurita chimeon pudra ( pentru condimentat carnea ) 
* 1 lingurita sumak + Putin pentru ornat ( topping ) 
* 1/4 Cana pini ( pt ornat iar daca nu aveti puteti locuit cu orice altceva ca alune, fistic, acaju, nuci ... ) 
1 ceapa verde sau corisndru fresh pentru ornat 

CARNEA
Se condimenteaza cu urmatoarele : chimen, sare, usturoi pudra si chilli. Se modeleaza in forma de bilute si se stropesc cu zeama de la o lamaie. 
Se pun la prajit dupa cum vedeti Mai jos . 
 Cand sunt gata , se lasa separat intr o farfurie.  Dupa aceea incepem sa preparam sosul.

SOSUL DE ROSII :
Se pune ceapa la calit in unt . Se adauga usturoiul pisat, rosiile taiate, cubul Maggie, zaharul, fulgi de chilli. Dupa ce rosiile devin moi, adaugam un pic de apa si oregano. Se la foc mare cc. 15 min . 


PAINEA:
O Paine o lasam intreaga iar celelalte doua le maruntim. Rand pe rand se pun la prajit in ulei de masline pana acestea devin maronii la culoare ( aveti grija caci se ard repede daca nu stati cu Ochii pe ele ).
Asa arata painea maruntita prajita.

PINII :
Se calesc in 2 lingurite de unt si sumak pana isi schimba culoarea. 



PREPARAREA:
Intr-o tava sau platou de servit, se aseaza pe nivele astfel: 

- primul strat painea 
- al doilea strat punem sosul de rosii deasupra painii

- al treilea strat iaurtul pe care déjà l am amestecat cu Putin usturoi pudra 
- al patrulea strat punem pinii si Mai presaram deasupra niste sumak 

- al cincilea strat si ultimul punem kofta ( chiftele ) si ornam cu coriandru proaspat sau ceapa 
  
Va doresc pofta buna !