INGREDIENTE

joi, 23 iulie 2015

Gataif / kadaif / qataifi



Un desert specific orientului mijlociu . 
Din cauza ca ultima data cand l am savurat a fost Chiar de Eid la mama soacra si ramasa cu gandul la el, m am decis Chiar azi sa il prepar eu Acasa . 
Formele difera, cine doreste poate face cosulete sau rulouri dar din cauza ca nu dispuneam de prea mult timp , am ales sa il tai in patrate ( de altfel cum si la restaurante il vei Gasi ) . 
Il puteti umple cu Ce doriti -  ori cu nuci ori cu branza , ori cu qashta ( la alegere ) . Eu am ales cu nuci si fistic. 
Avem nevoie de : 
( *fiecare Isi va alege cantitate and dorita in functie de tava si in functie de cate portii doriti )
- 1 pachet qataif 
- ghee ( Samun ) 
- nuci , fistic 
- apa trandafiri 
- scortisoara 
- sirop de zahar 

Fideaua se da mai întai prin robot .
Daca doriti sa il Faceti cosulete sau rulouri , fideaua nu Mai necesita sa o dați prin robot.
Se amesteca cu ghee 
Tapetam tava cu unt si începem sa punem un strat de fidea. 
Acum ne apucam pt umplutura 
Se mărunțesc la robot nucile si fisticul, apoi amestecam nucile, fisticul, 2-3 linguri zahar , Scorțișoara si apa de trandafiri ( sau ce arome doriți ) 


Așezăm umplutura peste stratul de fidea 

Deasupra punem ultimul strat de fidea

Se da la cuptor 30-45 min , pana își schimba culoarea. Eu am lăsat 30 min 180 grade si 10 min focul de sus. 

Intre timp ne apucam de siropul de zahar cu care vom insiropa gataiful. 

Cand este gata, se portioneaza si se insiropeaza. 



Deasupra se decorează cu puțin fistic


joi, 16 iulie 2015

Orez " Foga" emiratez ( personalizat)



Cum imi place sa personalizez retetele, nici aceasta nu a scapat de mine :)) Reteta originala difera oarecum la ingrediente. Necesita ceva timp pt preparare, dar rezultatul este si pe Masura ... Va promit ca iese delicios si aspectos ! 

Deci, sa incepem cu puiul. 

PUIUL:

Asa, un pui fiert dupa care il portionam, il condimentam cu condimente pt Kabsa si scortisoara si il prajim. Lasam bucatile de pui deoparte si ne apucam de orez ( in 3 culori )



.OREZUL: Eu am pus o cana si puțin ( un sfert ) pt 3 pers , l am pus la fiert in sare cu multă apa caci dupa aceea se strecoară. Se fierbe pe jumate ( daca este prea mult fiert , se va lipi si nu va mai avea acest aspect dry de bob cu bob ), dupa care se stinge focul si se strecoară de apa . Se lasa deoparte in strecuratoare pt a se usca . 

 

OREZULCU SOS:

Intre timp ne apucam de sos Intr o oala se pune ulei la încins si se calește o jumătate de ceapa tăiată julliene împreuna cu jeera ( boabele de chimion ). Se Adaugă apoi 1 cana si exact un sfert de apa călduță , 1 cub Maggie, 3 chilli verzi maruntiti, sare si piper. Apoi dupa primul clocot se Adaugă 1 cartof mic tăiat , jumate de morcov tăiat , 5 căței usturoi pisați , puțin din toate condimentele si respectiv Scorțișoara, condimente kabsa, cardamom pudra, cuișoare pudra si turmeric. Dupa 5 min se Adaugă 1 lingurița de sos tomate si se lasa pana cartofii si morcovul devin fragezi. Cand s au făcut, se adauga jumătate din cantitatea de orez fiert peste acest sos ( atenție, sosul nu trebuie sa acopere orezul ca altfel devine lipicios ) . Se pune capacul si se lasa focul la mic ( întotdeauna Puneti orezul la cel mai mic ochi de la aragaz). Se verifica din cand cand daca zeama a scazut ( atenție, nu amestecați in orez ). Cand orezul a absorbit toată zeama , se Închide focul si pe o tava se împraștie acest orez pt a se usca. 

 

Acum din celalata jumătate de orez rămasă, împărțim iar cate o jumate ( o jumate coloram orezul galben si cealaltă jum albă ). 

Un sfert de orez alb il amestecam cu Scorțișoara si condim Kabsa iar celălat sfert il amestecam cu turmeric ( intr un bol se pune turmeric cu apa calda, cu lungura se stropește orezul si se amesteca pana culoarea devine uniformă ) .

Acum luam din orezul alb si il împrăștiam peste cel din tava ( cel cu sos ) , apoi luam din orezul galben si împrăștiam peste ele . 


Deasupra se presară. Coriandru fresh, se pun Bucățile de pui. 

Intr o tigaie Prăjim in unt jumate de ceapa tăiată julliene împreuna cu raissins . In aceelasi unt Prăjim pt 2 min caju si migdalele. 

Le presăram pe tote peste orez  si le băgam la cuptor la minim pt înca 5-10 min. 

Daca doriti un orez mai crocant  Dati  la 160 grade pt 15 min. 

Se serveste cu salata sau cu "raita" 



"Raita" - iaurt cu castravete mărunțit, menta uscata si sare . Unele variante mai au si ceapa , iar altele cu usturoi pisat, castravete si menta . Alegeți conform preferințelor ! 

Muhallabia



Este un desert specific tarilor Arabe , simplu de facut Acasa si delicios. 
In ciuda faptului ca nu dispun de prea mult timp liber, eu prefer ca acest desert sa il cumpar de gata si doar sa adaug lapte. 

Asa Arata pachetul 

Dar pentru cine doreste sa prepare Acasa , voi lasa reteta.

INGREDIENTE:
2 linguri amidon
1/4 cana ( 250ml) faina de orez (in lipsa, se risneste orezul pina se obtine pudra)
1,25 l lapte
1 cana zahar
1 lingura apa de trandafiri sau apa de portocal 
Fistic sau migdale pt decor

PREPARARE:
Se amesteca amidonul cu pudra de orez, zahar si se adauga lapte treptat (la temperatura camerei).
Se pune la foc amestecind continuu pina incepe sa ia consistenta. Cind ajunge se ingroasa, se pune in cupe si se decoreaza cu migdale sau fistic.
Se lasa la frigider.