INGREDIENTE

vineri, 17 decembrie 2010

Cum sa preparam amestecul de condimente acasa

Pentru ca stiu ca in Romania inca nu se gaseste acest amestec folosit in abundenta in Orientul Mijlociu, va propun ca astazi sa va invat cum il puteti prepara acasa.
Amestecul de condimente si arome numit si "baharat" este de mau multe tipuri.
Prima varianta si cea mai importanta care cuprinde aproape toate aromele si care poate inlocui codimentul mult mentionat in multiple postari cu numele de  " 7 spice mix" ( cele 7 condimente ).


VARIANTA 1 "BAHARAT"
Avem nevoie de:
* 1/3 cana piper negru macinat
* 1/4 cana coriandru pudra
* 1/4 cana scortisoara
* 1/4 cana cuisoare macinate
* 1/3 cana chimion macinat
* 2 lingurite cardamom pudra
* 1/4 cana nucsoara
* 1/2 cana paprika ( boia )
* 1/3 cana curry
* 1/4 cana garam masala
* 1/3 cana ginger pudra
1/4 cana lime uscate.
Se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient bine inchis ferit de soare.



VARIANTA 2 "BAHARAT"



Ceva mai simpla.
* 3 linguri paprika ( boia )
* 3linguri curry 
* 1 lingura jumate chilli pudra
* 3 linguri chimen macinat
* 3linguri cuisoare macinate
* 10- 12 foi de dafin maruntite
* jumatate lingurita piper macinat
Se amesteca toate si se pastreaza intr-un recipient bine inchis.

joi, 16 decembrie 2010

Pilaf de linte si bulgur cu dovlecei


INGREDIENTE:
* 4-5 cani de zeama pui ( unde a fiert puiul sau alta carne) sau legume 
* 2 cuburi maggie ( eu prefer de vita )
* 1 jumatate de pachet linte
* 1 cana jumate bulgur
* 1 morcov ( optional )
* 2 cepe mici taiate julien
* 1 dovlecel
* jumatate de dovleac ( bostan )  
* 3 foi de dafin
*  3-4 catei usturoi pisati
* zeama de la 1 lamaie
* chilli sau piper
* scortisoara
* 2 lingurite condimente all spices ( baharat ) sau gulf mix spices
* ulei de masline
* coaja rasa de la lamie
* fennel ( optional)
*  coriandru fresh sau patrunjel pt ornare ( eu am uitat sa pun )


PREPARARE:

Se combina lintele, ceapa, sarea, chilli, foile de dafin si condimentele in zeama de pui sau apa in care veti pune 2 cuburi de maggie.


Se lasa la foc mediu circa 20 -30 minute pentru a fierbe lintea.
Dupa ce au fiert, se adauga si bulgurul cu zeama de lamie.Se mai adauga condimente daca este necesar.


Dupa ce lintea si bulgurul sunt facute se da focul la mic si intr-o tigaie care sa nu lipeasca intr-o lingura de ulei de masline se pune dovlecelul taiat, dovleacul, usturoiul pisat, lamaia rasa, putina scortisoara, sare si putina zeama de lamaie.
Se lasa pe foc cc 10 min, dupa care se scoate din aceasta tigaie si se rastoarna in oala cu linte si bulgur.



Se amesteca si se mai lasa la foc mic si se adauga si morcovul.
Cand totul este gata, se stinge focul si se serveste.


Se poate servi in combinatie cu iaurt sau pane "pita" ( sau lipie ).



 *Pentru cine nu are condimentele mentionate mai sus "all spices"
 sau " gulf mix spices" fie va folosi ceea ce are prin casa (ex. masala...) sau le va prepara acasa. 
Voi posta instructiunile pentru a perpara acasa mixul de condimente "baharat" 

miercuri, 8 decembrie 2010

Infuzie karkadyah cu sofran





INGREDIENTE:
* 2 lingurite flori karkadyah 
* 1 lingurita sofran
* zahar pentru gust


PREPARARE:
Se pune la fiert apa , se pun ingredientele de mai sus si se lasa pe foc pana da in clocot.
Se stinge si se aseaza in cescute pentru servire.


Un ceai dulce acrisor, datorita florilor de karkayah ( sau mai pe romaneste "carcadia" sau flori de hibiscus) 
Iata si cum arata karkadyah:




.Nu este de neglijat nici aspectul, culoarea puternica pe care sofranul o da.
Eu am folosit de aceasta data sofran din India care este putin diferit de cel din Iran care la randul lui este considerat in Orient ca fiind de cea mai buna calitate.
Sofranul din India difera la aspect si la gust , culoarea este mai deschisa spre portocaliu pe cand cel din Iran este de un rosu aprins , iar gustul celui din Iran este ceva mai "light" fata de cel din Iran.
Il gasiti si in supermarketurile din Romania ( nu stiu de unde provine ) cu un pret mai ridicat.



Pe langa gsutul deosebit, aceasta infuzie din cate cunosc eu este destul de benefica , o sursa naturala de vitamina C care o contin florile de karkadyah iar sofarnul fiind considerat un bun afrodisiac.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Felurile de mancare savurate de Eid

Probabil stiti sau mai putin stiti faptul ca inca de ieri suntem in sarbatoare. 
Se numeste "Eid" ( sau kurban bayran in turca ) si va tine trei zile. 
Bineinteles ca de aceasta sarbatoare vor fi preparate gustari speciale acestei zi de sarbatoare.
Mai multe informatii despre aceasta sarbatoare si felul in care ne-o petrecem cititi pe celalat blog al meu.
In zilele de sarbatoare, in Emirate se servesc urmatoarele gustari traditionale:

Harees - un fel carne farta in putina supa pentru cateva ore bune pana cand totul devine cremos.



Thareed - paine inmuiata in saloona ( un fel de tocanita ) sau curry


Baklawa - baclava arabeasca 


Khmeer - un fel de paine cu miere 


Balaleet - fidea cu arome



Khabeesa - pasta de curmale cu diferite arome



Lugaimat - gogosele insiropate


Cand voi dispune de timp si voi avea toate retetele necesare le voi posta si pe cele pe care inca nu le-am postat, doar le-am prezentat in aceasta postare.
Celor care sarbatoresc, le doresc un Eid binecuvantat alaturi de familie !


luni, 18 octombrie 2010

Konafa sau Knafeh



Este desertul meu preferat, dar care imi da mari batai de cap cand vine vorba de a-l gati. De cate ori am incercat sa-l perepar acasa, tot de atatea ori am esuat...asadar m-am lasat pagubasa si prefer sa-l cumpar de gata din magazine.
In Romania nu cred ca exista, nici la restaurantele cu specific arabesc nu l-am zarit, caci daca era disponibil cu siguranta nu ma mai chinuiam sa-l prepara acsa de cate ori eram in Romania.
Multe persoane spun ca este simplu de preparat, si poate le dau dreptate....dar gustul...gustul variantei preparate acasa nu este aceelasi cu cel original cumparat din restaurantele din tarile arabe !
Oricum pentru persoanele care doresc sa incerce , eu voi posta reteta si poate cine stie, vor reusi !

INGREDIENTE :
* 1/2 kg kunafa ( acea fidea pt kataif)
* 1/2 kg cascaval nesarat ( sau qashata )
* 100 gr unt
* 2 cani sirop de zahar dizolvat + sucul de la o jumatate de lamaie + apa trandafiri + putin cardamom pisat
*jumatate lingurita turmeric sau sofran (  pt a da culoare )
* fistic,alune sau stafide pt decor


PREPARARE:
Se unge tava cu o lingurita unt si apoi turmericul sau sofranul.
Intr-o oala la foc mic puneti restul untului si amestecati impreuna cu kunafa (fideluta) atetntie nu prea mult sa se arda. Se scoate din aceasta oala si se aseaza pe tava care urmeaza sa o bagam la cuptor.
Acoperiti kunafa cu cascavalul. Acoperiti tava cu o folie de aluminu si puneti-o la cuptor pentru 20 de minute ( cam la 180 grade).
Cand este gata, rasturnati-o cu dosul in sus in farfurie , turnati siropul pe care l-ati preparat in pealabil ( cand apa da in clocot adaugati zaharul,amestecati pana se dizolva,adaugati sucul lamaie,apa trandafiri,cardamom pisat ) si decorati cu alune, fistic, sau stafide.

marți, 12 octombrie 2010

Al Qarf al shay - Ceai de scortisoara



INGREDIENTE:
* 2 plicuri ceai scortisoara ( al qarf al shay ) sau 2 stickuri de scortsioara
* apa clocotita
* zahar dupa gust 


PREPARARE:
Se pune la incalzit apa, se adauga pliculete de scortisoara si se lasa pana da in clocot.
Se acopera pentru 5 min , iar apoi se toarna in cescute.
Pentru varianta cu stickurile de scortisoara ( daca nu dispuneti de plicurile deja preparate de scosrtisoara ), se maruntesc in cescuta, intre timp se pune apa la fiert, iar cand este gata se toarna in cescuta peste scortisoara usor maruntita.
Eu mai prefer si varianta cu scortisoara pudra si ginger.
Se serveste alaturi de dulciuri.

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Basbousa - prajitura cu gris


INGREDIENTE :

* 200 g.unt topit,
* 150 g.zahar tos,
* 2 oua mai mici,
* 400 gr gris fin,
* 1 lingurita praf de copt,
* 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu,
* 250 g.iaurt gras 


PREPARARE:

Se amesteca galbenusurile cu zaharul pana capata o consistenta cremoasa,se aduga untul,grisul,coaja rasa de la doua lamai,praful de copt, bicarbonatul si iaurtul. La sfarsit se aduga albusurile batute spuma. Se pune intr-o tava tapetata cu unt si faina (in strat nu foarte gros),iar dupa 20 de minute se coace la foc potrivit.
Dupa ce s-a copt blatul se varsa siropul rece pe deasupra,se pune nuca de cocos si cate o jumatate de fistic. 
Dupa ce s-a racit se taie in patratele (fiecare patrat avand un fistic la mijloc)


PT SIROP :

se fierb 300 gr zahar tos cu sucul de la o lamaie mare

sâmbătă, 18 septembrie 2010

Ceai miramiah


Un ceai mai putin cunsocut de catre cei de nationalitate non araba, un ceai care este foarte benefic. Gustul sau il distingem inca de la inceput, un gust care sincera sa fiu nu am mai intalnit pana acuma, un gust care il face special fate de celelate ceaiuri cunoscute.
Nu este printre ceaiurile mele favorite, dar il consum atunci cand stomacul meu are probleme.
Se numeste "miramiah" ( ميرمية ) in limba romana nu i-am putut asocia un nume acestei plante !


   INGREDIENTE :
* 2 linguri de ceai miramiah
* zahar
* apa

PREPARARE:
Se pune apa la fiert impreuna cu frunzele de miramiah.Inainte de a fi consumat se dizolva zaharul.


Planta "miramiah" arata asa :






Se gaseste sub forma de pliculete sau varsat. Acesta este varsat si l-am achizitionat din afara tarii.

vineri, 17 septembrie 2010

Pui picant cu tahina si sos de rosii

Astzai la felul principal am gatit aceasta reteta delicioasa care merita incercata macar o data.





INGREDIENTE :
* 5 bucati piept pui prajit  si  taiat subtire.
* 1 lingurita ulei masline.
*1 ceapa medie taiata marunt.
* 1 praz taiat
* 2 catei usturoi pisati.
*1 lingura ghimbir proaspat maruntit.
*3 rosii medii taiate.
* 1 lingura Tahina.
* 2 linguri sos tomate.
*1 lingurita condimente
  arabic gulf mix spice ( sau oricare alt condiment daca nu il aveti pe acesta ..ex masala)
* 1 lingurita curry pudra.
* 1 lingurita maggie pui.
* cativa  ardei iuti.
* 1 lingura apa de trandafiri.
* 1 1/3 cani apa + apa in care a fiert puiul.
* patrunjel maruntit.

PREPARARE :

Eu prefer ca mereu sa fierb puiul inainte de toate ( daca este pui intreg sau copane ), dar utilizand piept de pui nu a mai fost necesara fierberea acestuia.
Pieptul de pui se trece prin faina si se pune la prajit pana isi schimba culoarea ( maroniu ). Se lasa separat.
Intr-o cratita mare , se incinge uleiul , sarea si ardeii iuti pentru 3minute. Se adauga ceapa , se amesteca bine pana cand ceapa incepe sa-si schimbe culoarea ( maronie ) pentru 6-7 minute. Se adauga prazul,gingerul, usturoiul,condimentele  si se amesteca. 
Dupa 2-3 minute se adauga rosiile taiate, pasta de tomate, tahina, apa de trandafiri si apa si se fierbe 10-15 minute la foc mic.
Se adauga bucatelele de pui deja gatit si patrunjelul proaspat si se fierb toate 20 -25 minute la foc mediu.
Se serveste cu paine naan, pita, orez ,cuscus sau salata verde.
Eu am preferat sa fie servit alaturi de cuscus

  PREGATIREA COUSCOUS-ULUI
* 1 punga cuscus
* maggie sau vegeta ( eu prefer cu gust de vita )
* ulei

PREPARARE :
Intr-o oala cu putin ulei incins se toarna cus-cus-ul si se prajeste amestecand continuu pana devine auriu (cam 2-3 minute). 
Se adauga 2 cani cu apa ( sau zeama de pui fiert ) si o lingura de vegeta si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand.


Pofta buna !


joi, 16 septembrie 2010

Salata iaurt si castraveti


INGREDIENTE :
* 1 castravete mediu taiat cubulete
* 2 cani de iaurt
* 2 sau mai multi usturoi pisati
* sare 
* piper 
* 2 linguri de menta proaspata taiata marunt


PREPARARE:
Se pune castravetele  in recipientul in care se va servi.Se amesteca iaurtul cu usturoiul sare si piper impreuna cu menta. 
Acest continut se torna apoi peste castravetele lasat separat in recipientul pentru servire, se amesteca si se orneaza cu cu crengute de menta proaspete si boia.
Se serveste cu orez (biryani sau oricare alt fel )  sau paine.

Rouz al 'arabyah - Orez arabesc


INGREDIENTE:

* 3 cani apa in care a fiert carne ( pui sau vita )
*1 morcov 
*1 ceapa 
*1 telina mica
*100 g migdale 
*30 g muguri de pin 
*50 g stafide
*300 g orez
*5 boabe cardamom 
*sare dupa gust
*100 g unt
*50 ml ulei


PREPARARE:
 
Intr-o cratita topeste untul si pune orezul spalat si scurs. Caleste-l pana ce scade apa. Adauga zeama de supa astfel incat sa fie 3 degete deasupra orezului. Cand incepe sa fiarba, da focul mic si lasa pana ce bobul e aproape fiert.
In acest timp pune uleiul intr-o tigaie si prajeste putin boabele ce cardamom. Scoate-le. Pune migdalele si mugurii de pin si prajeste-le pana devin aurii. Scoate-le din ulei. Adauga stafidele si ai grija ca se prajesc practic instantaneu!
Amesteca usor totul adauga orezul,sare si piper si da cratita la cuptor pentru 10- 15 min.

miercuri, 15 septembrie 2010

Ceai de anason


Este un ceai pe care il savurez destul de des. Nu numai ca are niste proprietati benefice, dar pur si simplu ador gustul acestuia.
Este cea mai simpla reteta !

INGREDIENTE :
* 6 boabe anason ( 9 sau 10 daca il doriti mai concentrat )
* 2 cani de apa
* zahar

PREPARARE:
Puneti apa la fiert impreuna cu anasonul pana da in clocot.
Stingeti focul si adaugati zaharul inainte de servire.

Nu stiu daca in romania se gaseste anason, eu l-am adus din afara. Probabil veti avea norocul sa-l gasiti la magazinele cu specific arabesc sau indian.
Arata asa:




Cateodata cand fac acest ceai imi place sa mai adaug si fennel pentru un gust mai concentrat.


Savurati-l cu placere !