Cauta reteta

Cardamomul

Pentru ca multe persoane nu stiu ce este cardamomul sau cum poate fi folosit si la ce fel de mancaruri, voi posta cateva informatii despre aceste boabe miraculoase care nu lipsesc din camara mea de condimente.



In Orientul Mijlociu, praful de cardamom verde este utilizat ca si condiment pentru mancarurile dulci, dar si ca aroma traditionala in ceai si cafea.
De la cardamom se utilizeaza semintele care se recolteaza si se pastreaza in fructul nedesfacut, altfel isi pierd aroma foarte repede. In pastaile inchise, aroma poate rezista un an.  
Gustul cardamomului verde este mai fin decat cel al cardamomului negru. 
La arabi, cafeaua aromata cu cardamom este foarte apreciata. In acest scop ori se adauga cateva pastai in cafeaua fierbinte ori cateva seminte la macinarea cafelei.  
Cardamomul este deseori folosit pentru mancarurile orientale cu orez si carne.  Popularitatea sa este mai mare in tarile scandinave unde este folosit pentru prepararea carnatilor, prajiturilor si produselor de patiserie.
Cardamomul este considerat al treilea cel mai scump condiment din lume (dupa sofran si vanilie), iar pretul ridicat reflecta reputatia parfumului condimentului. 
Cea mai mare parte a cardamomului este utilizata la prepararea cafelei. 
Cafeaua cu aroma de cardamom, simbolul ospitalitatii arabe, poate fi preparata prin adaugarea cardamomului proaspat macinat in continutul cafelei pudra.

BENEFICII
Cardamomul verde este frecvent utilizat in Asia de Sud pentru tratamentul infectiilor gingivale, pentru a preveni si trata problemele legate de gat, congestie si tuberculoza pulmonara,inflamarea pleoapelor si, totodata, tulburari digestive. Mai are rol impotriva pietrelor la rinichi si a celor biliare si poate fi folosit precum antidot atat pentru veninul sarpelui cat si al scorpionului. Se cultiva in China, Laos si Vietnam si este utilizat in medicina traditionala chineza pentru tratarea durerilor de stomac, a dizenteriei, a constipatiei si a altor probleme digestive.
Semintele de cardamom nu sunt utilizate in orice fel de mancaruri, ci se piseaza si se adauga in aluaturi, in mancarurile cu peste sau cartofi. Boabele de cardamom insa pot fi folosite la orez si preparatele arabesti  cum ar fi carnea sau dulciurile, insa la dulciuri cardamomul se piseaza. 
Da gust picant carnii prajite si este foarte eficient impotriva racelii.

Kabsa emirateza


Am ajuns sa fac aceasta reteta de cel Putin 3 ori pe saptamana fiind favorita sotului. Aceasta reteta este specifica zonei, varianta saudita diferind Putin de cea emirateza, dar in concluzie se folosesc cam aceeleasi ingrediente. Se prepara cu carne de vita sau miel, dar eu azi am facut cu pui. Cantitatea se dubleaza la ceea ce voi posta fiind doar pentru doua persoane.

INGREDIENTE:
* 1 Cana orez basmati nefiert ( spalat si lasat in apa 30 min apoi stors )
* jumatate caserola piept pui 
* 1 lingura ulei masline
* 1 ceapa medie
* 7 catei usturoi ( 3 lasati intregi, restul taiati ) 
* 5 cuisoare
* 2 bete scortisoara
* 1 lingurita scortisoara pudra 
* 1 lingurita chimen pudra 
* 1 lingurita cardamom pudra sau (7-8 boabe)
* 1 lingurita Arabic mix sau biryani masala 
* sare
* 1 cub Maggie 
* 1 lingura pasta de rosii 
* 1-2 cani apa 


PREPARARE:
Intr-o oala se pune la incins uleiul cu ceapa, cuisoarele si betele scortisoara pana devin aurii. Se adauga carnea(sau puiul) impreuna cu usturoiul, toate condimentele si pasta de rosii. Anestecati si apoi adaugati apa. Se fierbe cateva minute. Se adauga apoi orezul nefiert . Lasati sa fiarba orezul pana cand nu Mai este visibila apa ( nu amestecati in timp ce fierbe ). Acoperiti si dati focul mic si lasati 15 min . Descoperiti dupa 15 minute , lasati Putin sa se odihneasca orezul si acoperiti din nou . Stungeti focul  si pregatiti farfuriile ! 
Pofta buna 😊 

Total continuturi

Gustariarabestiblogspot. Un produs Blogger.