Etichete
- algeria
- aperitive
- arabia saudita
- bahrain
- bauturi
- carne
- carne de vita
- condimente
- couscous
- desert
- dicitonar culinar arabesc
- dulce
- dulciuri
- egipt
- emirate
- emiratele arabe unite
- Emiratez
- fructe de mare
- grau
- iordania
- iraq
- istoric bucataria araba
- kuwait
- legume
- libanez
- maroc
- miel
- oaie
- oman
- orez
- palestina
- peste
- pui
- qatar
- ramadan
- retete personalizate
- salate
- saudi
- siria
- sosuri
- supe
- tunisia
- uae
- ustensile
- vegetariene
- vita
- yemen
Contact
Translate this page
INGREDIENTE
Dupa categorie
- aperitive (28)
- bauturi (31)
- condimente (3)
- couscous (3)
- desert (46)
- dicitonar culinar arabesc (4)
- fructe de mare (4)
- istoric bucataria araba (2)
- legume (14)
- miel (10)
- oaie (14)
- orez (38)
- peste (6)
- pui (27)
- retete personalizate (11)
- salate (10)
- sosuri (9)
- supe (8)
- ustensile (1)
- vegetariene (9)
- vita (22)
Retete recomandate
-
Poate fi facut cu pui sau cu carne oaie (sau vita). Este dintre cele mai populare mancaruri in Orient in special in Penisula.Este reteta mea...
-
Exista si o oala speciala, cu doua etaje cu care se prepara aceste fel de mancare. Jos se pregateste supa de pui si legume iar la etajul de ...
-
Aceasta reteta ma salvează de multe ori la masa de cina. Este satioasa, ușoară si se serveste cu pâine libaneză. Unele persoane pref...
-
Este desertul meu preferat, dar care imi da mari batai de cap cand vine vorba de a-l gati. De cate ori am incercat sa-l perepar acasa, tot...
-
INGREDIENTE: * 1 pachet bame * 500 gr. carne de vita sau oaie * 2 cepe maruntite * 2 catei usturoi * 1 cubulet maggie * 1 cutie tomatoe past...
-
INGREDIENTE : * 200 g.unt topit, * 150 g.zahar tos, * 2 oua mai mici, * 400 gr gris fin, * 1 lingurita praf de copt, * 1/2 lingurita bicar...
-
Mancarurile bucatariei arabe sunt inainte de toate o ocazie de intalnire in mijlocul familiei si al prietenilor. Conform traditiei se sta pe...
-
INGREDIENTE: * 250g carne tocata vita * 1 pumn orez * 1 ceasca mazare * 2-3 morcovi taiati cubulete * 2-3 cepe mici * 1 cub maggie vita...
-
Visam de o săptămana la sarmalute umplute cu vita in stil arabesc ... Iată ca am si făcut azi !!! Pofta mare si pofticiosilor 😊
-
Preferata mea ! INGREDIENTE: • salata verde taiata • patrunjel taiat • 1 castravete • 1 rosie • 3-4 cepe • un pumn de menta fresh • 1 lin...
Bloguri care imi plac
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
My Ramadan StaplesAcum 11 ani
-
-
-
-
-
Omani coffeeAcum 13 ani
-
-
Happy Eid Al AdhaAcum 14 ani
-
Please Dont take my pictures!Acum 15 ani
-
-
-
-
-
Cauta reteta
Nopți libaneze ( desert ) / Layali lubnan
Zalouk
Kunafa fingers cu Nestle si fistic
"Kunafa fingers" este un desert ce este consumat in special in zilele de post ale Ramadanului. Variantele sunt multiple, dar aceasta reteta m-a convins sa o incerc si eu acasa . Este speciala datorita ingredientului special - laptele dulce condensat Nestle !
Pana acum am gustat toate variantele dar nu si pe aceasta .
Cu siguranta m-a impresionat si am ales astazi sa o prepar si eu :)
Avem nevoie doar de cateva ingrediente :
* 1 cutie lapte dulce condensat Nestle
* 1 pachet kunafa ( eu am folosit cam un sfert din el , iar din restul ramas am facut cealata varinata de Kunafa -Kataifi scrisa pe blog )
* ghee ( samun )
* fistic maruntit ( dat prin robot )
*Fiecare isi fixeaza cantitatile dupa plac .
Se amesteca fisticul cu un sfert din cutia de nestle, se desface kunafa ( pe lung ) , se toarna cate putin din ghee , apoi se pune cate o lingurita din compozitia de fistic ,se impatureste cu grija sa nu iasa prin parti. Important de retinut, este faptul ca in tot timpul in care lucrati cu fideua de kunafa , aceasta trebuie acoperita cu o carpa ca sa nu devina uscata.
Se aseaza pe tava kunafa fingers si se baga la cuptor pana cand devin aurii ( cca 15 min ).
Se scot de la cuptor si peste ele se toarna cutia de nestle apoi se orneaza cu fistic.
Mai jos veri gasi metoda de preparare detaliata in video-ul atasat.
Fatta cu carne de miel
Cea mai gustoasa Fattah pe care am făcut o in ultimii ani ! Aromele îmbinate cu carnea de miel dau toată savoarea acestei Rețete.
Exista mai multe variante de Fattah , in funcție de Zona respectiva si chiar preferințe ( Iordania, Siria, Palestina, Liban ) . O varianta ar fi cea cu iaurt iar cealaltă cu tahina . Așa cum am specificat mai sus unele persoane prefera sa amestece ambele ( iaurtul cu tahina ) printre care si eu !
Carnea de miel se poate înlocui cu pui sau puteți face varianta de Fattah simpla ( fără carne ) .
Pt aceasta rețeta aveți nevoie de :
1 jumate de ceapa pe care o fierbeți împreuna cu năutul si 2 bete Scorțișoara ( sau pudra - un vârf de cuțit ) si putina vegeta
cealaltă jumate de ceapa rămasă se toaca si se păstrează pentru amestecul de carne
100 g (½ ceasca) năut care l ați pus la înmuiat peste noapte sau puteți folosi o cutie de năut fiert din comerț ( eu am fol cutia )
ulei de masline 1 lingura, plus suplimentar
2 catei de usturoi, zdrobiti
1 linguriță ienibahar ( in lipsa am pus 1 lingurița cuisoare măcinate si chiar a ieșit mai aromat )
1 linguriță de chimen măcinat
½ linguriță de nucșoară
400 g Carne de miel care a fost fiarta in prealabil cu 1 lingurița de baharat ( condimente )
1 lingură de sos de rodie
2 pâini libaneze
Pini prăjiți pt 1 min
¼ linguriță boia dulce
pătrunjel sau coriandru fresh
Sumak pt decor
2 căni iaurt
2 căței de usturoi, zdrobiti
1 lămâie mare, stoarsa
2 lingurite tahini.
Toate se amesteca.
PREPARARE:
Se pune sfertul de ceapa intr-o oala mica împreuna cu năutul , vegeta și scorțișoara. Se acoperă cu 750 ml de apă fierbe. Se reduce focul la mediu , acoperiti oala timp de 30 de minute sau până când năutul devine fraged.
*pt varianta de năut fiert la cutie - se lasă la foc mic cu Ingredientele mai sus menționate pentru doar cca 10 min.
Intre timp, se încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă jumătatea de ceapa tocata si se calește. Când ceapa începe sa sticleasca , se Adauga usturoiul, condimentele și scorțișoară rămasă pt 30 de secunde, până când se simte aroma . Imediat Adaugati carnea de miel , amestecând cu o lingura de lemn Pană se rumenește ( cca 7 min ) . Se adaugă apoi sosul de rodie și 125 ml de apă ( sau mai Putin )și se fierbe timp de 2 minute sau până când lichidul se reduce ușor. . Stingem focul si ne apucam de sosul de iaurt
Pentru a face sosul, se combină toate ingredientele într-un bol. Se condimentează cu sare și piper.
Lipia se rupe bucăți si se prăjește ( eu prefer varianta mai sănătoasa neprăjita peste care adaug 1 polonic din apa in care a fiert năutul si sumak ) .
Se scurge năutul,și ne apucam de Așezat Ingredientele in felul următor :
primul strat Lipia peste care se stropește cu zeama din care a fiert năutul , apoi următorul strat Nautul , apoi sosul de iaurt Iar in top amestecul de carne de miel ( cum se vede in imagine )
Se decoreaza cu Pini, puțin năut , boia , patrunjel si sumar .
Se Stropeste cu ulei de măsline se serveste cu muraturi.
Machbous rubyian - Orez emiratez cu creveti
Astazi va prezint o reteta cu care sigur nu dati gres daca doriti sa impresionati pe cineva ! Orez cu creveti - sotul s-a decis sa gateasca deliciousul machbous rubian. Desi gatim destul de rar, il adoram .
Crevetii desigur se pot inlocui cu ce doriti ( pui, vita, oaie, peste ).
A iesit mai ceva ca la restaurant ... nota 10 domnul "sot" !!! :)
Si acum sa trecem la treaba ! Avem nevoie de :
* creveti , curatati , spalati si condimentati cu ingredientele din poza de mai jos ( am scris pe fiecare condiment in parte denumirea )
Kofta bi tahini - chiftele in sos de Susan
* 1/2 kg carne de vita ( sau miel) macinata ,
Se adauga condimentele de kofta si sarea ; se amesteca bine.
Cu mana Putin umezita ,se fac niste chiftelute in forma cilindrica si se aseaza in tava de cuptor de jur imprejur iar in mijloc cartofii.
Se sareaza si pipereaza cartofii, se toarna in tava apa fierbinte 2 degete (cat sa nu acopere chiftele) si se adauga cubul Maggie.
Se pune la cuptorul preincalzit la 220 grade iar cand incepe sa fiarba , se reduce temperature la 180 de grade.
Se lasa la cuptor cca 30 de minute.
Intr-un castronel se pun cele 6 linguri de pasta de Susan , se adauga sarea, piperul si sucul de la cele 2 lamai si se amesteca bine; apoi se adauga treptat o jumate de Cana de apa fierbinte sa se subtieze pasta obtinuta.
Se toarna in tava peste chiftelute si se mai lasa la cuptor inca 10 minute pana s-au rumenit.
Se serveste cu garnitura de orez.
Cafea autentic emirateza
Gataif / kadaif / qataifi
Orez " Foga" emiratez ( personalizat)
Cum imi place sa personalizez retetele, nici aceasta nu a scapat de mine :)) Reteta originala difera oarecum la ingrediente. Necesita ceva timp pt preparare, dar rezultatul este si pe Masura ... Va promit ca iese delicios si aspectos !
Deci, sa incepem cu puiul.
PUIUL:
Asa, un pui fiert dupa care il portionam, il condimentam cu condimente pt Kabsa si scortisoara si il prajim. Lasam bucatile de pui deoparte si ne apucam de orez ( in 3 culori )
.OREZUL: Eu am pus o cana si puțin ( un sfert ) pt 3 pers , l am pus la fiert in sare cu multă apa caci dupa aceea se strecoară. Se fierbe pe jumate ( daca este prea mult fiert , se va lipi si nu va mai avea acest aspect dry de bob cu bob ), dupa care se stinge focul si se strecoară de apa . Se lasa deoparte in strecuratoare pt a se usca .
OREZULCU SOS:
Intre timp ne apucam de sos Intr o oala se pune ulei la încins si se calește o jumătate de ceapa tăiată julliene împreuna cu jeera ( boabele de chimion ). Se Adaugă apoi 1 cana si exact un sfert de apa călduță , 1 cub Maggie, 3 chilli verzi maruntiti, sare si piper. Apoi dupa primul clocot se Adaugă 1 cartof mic tăiat , jumate de morcov tăiat , 5 căței usturoi pisați , puțin din toate condimentele si respectiv Scorțișoara, condimente kabsa, cardamom pudra, cuișoare pudra si turmeric. Dupa 5 min se Adaugă 1 lingurița de sos tomate si se lasa pana cartofii si morcovul devin fragezi. Cand s au făcut, se adauga jumătate din cantitatea de orez fiert peste acest sos ( atenție, sosul nu trebuie sa acopere orezul ca altfel devine lipicios ) . Se pune capacul si se lasa focul la mic ( întotdeauna Puneti orezul la cel mai mic ochi de la aragaz). Se verifica din cand cand daca zeama a scazut ( atenție, nu amestecați in orez ). Cand orezul a absorbit toată zeama , se Închide focul si pe o tava se împraștie acest orez pt a se usca.
Acum din celalata jumătate de orez rămasă, împărțim iar cate o jumate ( o jumate coloram orezul galben si cealaltă jum albă ).
Un sfert de orez alb il amestecam cu Scorțișoara si condim Kabsa iar celălat sfert il amestecam cu turmeric ( intr un bol se pune turmeric cu apa calda, cu lungura se stropește orezul si se amesteca pana culoarea devine uniformă ) .
Acum luam din orezul alb si il împrăștiam peste cel din tava ( cel cu sos ) , apoi luam din orezul galben si împrăștiam peste ele .
Deasupra se presară. Coriandru fresh, se pun Bucățile de pui.
Intr o tigaie Prăjim in unt jumate de ceapa tăiată julliene împreuna cu raissins . In aceelasi unt Prăjim pt 2 min caju si migdalele.
Le presăram pe tote peste orez si le băgam la cuptor la minim pt înca 5-10 min.
Daca doriti un orez mai crocant Dati la 160 grade pt 15 min.
Se serveste cu salata sau cu "raita"
Muhallabia
1/4 cana ( 250ml) faina de orez (in lipsa, se risneste orezul pina se obtine pudra)
1,25 l lapte
1 cana zahar
1 lingura apa de trandafiri sau apa de portocal
Fistic sau migdale pt decor
Se amesteca amidonul cu pudra de orez, zahar si se adauga lapte treptat (la temperatura camerei).
Se pune la foc amestecind continuu pina incepe sa ia consistenta. Cind ajunge se ingroasa, se pune in cupe si se decoreaza cu migdale sau fistic.
Autorul blogului :
Cauta dupa ingredient
Tara de origine
Blog Archive
Specific Emiratez
Furni emiratez ( desert cu faina de orez , lapte si sofran )
Un desert specific emiratez savuros ( adorat de copii ) si foarte rapid ! INGREDIENTE: -fiecare fixeaza cantitatea dupa ...