Cauta reteta

Ceai verde cu ghimbir si lamaie


INGREDIENTE:


* 20 gr ghimbir proaspat
* 1/2 lamaie
* 1 plic ceai verde (sau 1 lingurita ceai verde)
* 1 baton scortisoara
* miere




PREPARARE:

Se cojeste ghimbirul, se toaca fin, se pune in apa, impreuna cu cuisoarele si se lasa sa fiarba cam 5 minute. Se strecoara fiertura printr-o sita si se pune peste ceaiul verde, apoi se lasa sa stea cca 3 minute. Se strecoara din nou intr-un ceainic si se indulceste, dupa gust, cu miere. Ceaiul neaparat trebuie strecurat dupa cele 3 minute, altfel capata gust amar.



Falafal - Varianta 3

Aceasta varianta o prefer mai mult decat cele doua mentionate, deorece aceasta varianta se apropie mai mult de reteta originala. Este ceva mai migaloasa decat celelate doua variante de Falafel, dar se merita !


INGREDIENTE:
* 500 gr naut
* 1 si 1/2 legatura patrunjel
* 6 catei usturoi
* 2 cepe
* 10 lingurite seminte susan
* 3 lingurite sare
* 1 lingurita zahar
* 1 lingurita praf de copt
* 4 linguri faina
* 1/4 lingurite turmeric
* 2-3 lingurite chimen macinat
* 1 lingurita coriandru macinat
* 1 lingurita chilli
* 1 lingurita piper negru
* ulei pt prajit.


PREPARARE:
Spalam nautul si il punem la inmuiat peste noapte. Pe cat de des posibil schimbam apa in care se inmoaie nautul.A doua zi clatim nautul si il lasam la scurs. 
Dam la blender ceapa, usturoiul, coriandrul si nautul pana se face pasta. 
Peste aceasta pasta punem condimentele, patrunjelul tocat si omogenizam bine. 
Lasam la frigider pt 30 min, apoi formam chiftelutele pe care le prajim.

' Msa'a

VARIANTA 1



INGREDIENTE:
* 1 kg vinete
* 1 kg rosii
* 1 kg ceapa
* 4-5 catei usturoi pisati
* cascaval ras ( optional )
* busuioc
* menta

PREPARARE:
Toate se taie rondele si intr-o oala de preferinta mai mult larga decat inalta pun 2 linguri de ulei de masline si se pozitioneaza ingredientele:
un strat de ceapa pe fundul oalei, un strat de vinete, un strat de rosii si se repeta operatiunea pana la terminarea ingredientelor.Se presara pe fiecare strat menta si busuioc, sare si cascaval uscat ras.
Se pune la la foc mic (sau pt cine are rabdare sa le astepte - la cuptor) , se acopera cu capacul si NU SE AMESTECA absolut deloc in primele 15 min.

sursa:culinar.ro

Supa siria



INGREDIENTE:
* 1 ceapa mare taiata
* 1 ardei gras verde taiat cubulete
* 1 cana linte rosie spalata in apa rece
* 3/4 cana orez si linte ( impartiti la jumate )
* 1 cana de morcovi taiati
* 1-1/2 lingurite de chimion macinat
* 1-1/2 lingurite sare (sau dupa gust)
* 1/4 lingurita piper (optional)
* 3 linguri de bulion
* 9 cani de apa sau supa de pui

PREPARARE:
Intr-o oala mare caliti un pic ceapa si ardeiul cu apa pana se inmoaie.
Adaugati lintea, orezul, morcovul, cuminul, apa si lasati sa fiarba 30 minute la foc mic (sau pana cand atat orezul cat si lintea sunt aproape gata).
Adaugati bulionul, sarea si piperul si mai lasati 10 minute sau pana totul e fiert bine.
Serviti cu lamaie stoarsa.


sursa:culinar.ro

Falafal - Varianta 2


INGREDIENTE:
* 1 kg boabe naut
* 1 ardei verde iute cam cat palma de lung
* 1 lingura chimion
* 1 lingura sare
* 1 1/2 lingura bicarbonat
* 1 legatura de cusbara ( coriandru ) ( sau patrunjel )
* 1 linguroa de faina
* 4 catei de usturoi


PREPARARE:
Boabele de naut se lasa in apa la inumiat cu jumatate de lingura bicarbonat pana a doua zi.
A doua zi se dau prin masina de tocat impreuna cu ardeiul iute si vredeata, dupa care se amesteca cu condimentele si faina.
Se fac bilute fara a se presa foarte tare (garantez ca n-or sa se farame) si se arunca in ulei incins. Se lasa pana capata culoare pe toate partile.
Se servesc cu hummus, thina, castraveti acrii, varza acra, salate de rosii, castraveti, ceapa..

Falafal - Varianta 1



INGREDIENTE:
*1/2kg. boabe naut,
* 250gr. cartofi dulci fierti
* 250gr. ceapa,
* 30gr. ardei iute proaspat (cili)fara samburi,
* 5 catei usturoi,
* 1 lingura bicarbonat,
* 1 lingurita sare,
* 1/2 lingurita scortisoara,
* 3/4 lingurita coriandru(seminte),
* 1 1/2 lingurite chimion macinat,
* piper negru,
* ulei pentru prajit

PREPARARE:
Se imoaie boabele de naut cel putin 8 ore, dupa acea se spala si se strecoara.
Se adauga, cartofii, ceapa, usturoiul si ardeiul si se macina in masina de carne ( de preferat sa nu fie macinata prea fin) .
Se acopera si se lasa sa stea putin la rece. O ora inainte de prajit se adauga bicarbonatul si condimentele si se amesteca bine.
Se fac cu mainile umede sfere mici si se prajesc in ulei adanc si incins, pina primesc culoare in toate partile.

Biryani stil iraqian

Biryani este felul principal in lumea araba, cu carne, peste, sau pui, reteta difera de la tara la tara fiecare avand secretul sau.



INGREDIENTE:
* 1 cana orez Basmati sau Jasmine ( orez bob lung)
* 200 g carne tocata de vita
* 2 linguri de migdale nesarate, rupte bucati
* 2 linguri de fidea scurta
* 1 lingura stafide
* 1lingura enibahar
*2 linguri ulei de masline
* sare
* piper


PREPARARE:
Se fierbe orezul in apa cu sare si o lingura ulei de masline.
Se prajeste carnea tocata si se asezoneaza cu sare, piper si enibahar.
Se prajesc migdalele , fideaua, stafidele in o lingura ulei de masline. Dupa ce a devenit aurie, fideaua se fierbe cateva minute sa se inmoaie.Separat se fierbe carnea de vita cu enibaharul.
Se amesteca orezul fiert cu carnea, migdalele si fideaua .
Conform retetei originale, fideaua se fierbe dupa ce a fost prajita si apoi se amesteca cu restul ingredientelor.

Dziriettes B'icharbet




PASTA DE MIGDALE:
* 1 Kg migdale macinate
* 700g zahar
* 6 oua
* 2 pliculete zahar vanilat
* coaja rasa de la o lamaie


ALUAT:
* 500g faina
* 100g unt
* 1 praf de sare
* 1/2 pahar apa

SIROP:
*3 linguri de apa de floare de portocal
* 250 g zahar
* 1 l apa



PREPARARE:

PASTA DE MIGDALE: Se amesteca toate ingredientele iar ouale se adauga unul cate unul pana la obtinerea unui aluat(se poate sa fie nevoie de mai multe sau de mai putine oua in functie de marimea celor pe care le folositi, d aceea le adaugam pe rand)


ALUATUL:
Se amesteca faina cu untul topit si se dizolva sarea in apa. Se formeaza un aluat si se framanta energic pana la obtinerea unui aluat ferm. Se lasa sa se odihneasca 10 minute. Apoi se divizeaza in bucati si se obtin foi subtiri:
Se decupeaza cerculete cu diametrul de 10 cm,cerculetele se aranjeaza in formele unse cu unt si tapetate cu faina.
Apoi din pasta de migdale se modeleaza bilutze care se introduc si ele in forme.
Se orneaza cu migdale intregi, sau feliate sau cu bilute argintii... dupa gust si imaginatie.


sursa:rasarit.com


Pui la cuptor , à la Tripoli



INGREDIENTE:

* 1 kilogram de cartofi .
* 5 pulpe de pui .
* o legatura de usturoi .
* o lamaie si jumatate .
* piper negru macinat.
* scortisoara macinata .
* sare .
* ulei de masline

PREPARARE:
Curatam cartofii si ii spalam , ii taiem felii rotunde , ii saram (dupa gust) .Spalam bine pulpele de pui , punem peste ele sare si piper si scotisoara (tot dupa gust) .
Spalam usturoiul , apoi il tocam , adaugam sarea si zeama de lamaie si trei linguri de ulei de masline (sa spunem ca se va numi sos de usturoi) .
Punem ulei in tigaie pana cand devine incins , si prajim cartofii .Dupa ce terminam de prajit cartofii , ii punem in tava .
Prajim apoi pulpele de pui .Punem pulpele prajite deasupra bucatilor de cartofi .Adaugam peste pulpele si cartofii , sosul de usturoi .Mai punem un pic din uleiul folosit la prajit .
Pune tava in cuptor cam 15 minute .
Se serveste cu salata.


sursa:rasarit.com

"Tigarete" cu spanac si ciuperci



INGREDIENTE:



* 2 linguri ulei de masline
* 2 cepe mici taiate marunt
* 2 catei de usturoi, zdrobiti
* 1 lingurita scortisoara macinata
* 1 lingurita coriandru macinat
* 1/2 lingurita baharat (7condimente)
* 250g ciuperci
* 250g spanac tocat
* 2 lingurite suc de lamaie
* 6 foi de placinta
* 50 g unt topit

PREPARARE:
Incalziti in tigaie uleiul, adaugati ceapa, usturoiul si condimentele. Amestecati pana cand se inmoaie ceapa. Adaugati ciupercile si amestecati inca 5 minute, pana cand se evapora lichidul.

Adaugati spanacul si sucul de lamaie.
Amestecati 3 minute sau pana cand se evapora lichidul.
Lasati sa se raceasca.

Pentru a impiedica foile de placinta sa se usuce, acoperiti-le cu un prosop de bucatarie umezit.
Puneti 3 foi una peste alta, dupa ce ati uns fiecare foaie cu putin unt. Taiati foile suprapuse in 8 patrate.
Puneti cate 1 lingura de umplutura de ciuperci la marginea fiecarui patrat.
Rulati marginea patratelor peste umplutura, impaturiti celalalte laturi ale foilor spre interior, rulati foile pana la capat.

Puneti tigaretele pe o tava unsa la o distanta de 2 cm una fata de alta, ungeti-le cu untul ramas.
Coaceti in cuptorul incins 10minute sau pana cand devin aurii.


Khubz Manakish



INGREDIENTE PENTRU PAINE:

* 2 lingurite (7g) drojdie uscata
* 1 lingurita zahar
* 1 3/4 cana (430ml) apa calduta
* 5 cani (750g) faina
* 1 1 /2 lingurita sare
* 1 lingurita chimen macinat
* 2 linguri ulei de masline
* 1/2 cana (125ml) ulei de masline, extra


UMPLUTURA CU BRANZA:


INGREDIENTE:

* 1 lingura ulei
* 1 ceapa mare taiata (200g)
* 350g branza haloum (branza sarata), taiata in bucati





UMPLUTURA CU ZA'ATTAR


INGREDIENTE:

* 2/3 cani (100g) za'tar ( cum se prepara za'atarul gasiti aici http://gustariarabesti.blogspot.com/2009/07/zaatar-peparat-acasa.html )
* 2/3 cani (160ml) ulei de masline


PREPARARE:
Combinati drojdia, zaharul si apa intr-un castron mare.
Adaugati treptat jumatate din faina cernuta, acoperiti, lasati sa stea la cald 25minute.Adaugati faina cernuta ramasa, sarea, chimenul si uleiul, amestecati pana se formeaza un aluat ferm.

Framantati aluatul pe o suprafata presarata cu faina, cca 10minute sau pana cand devine moale si elastic. Puneti aluatul pe o suprafata presarata cu faina, framantati pana cand se dubleaza in volum.

Puneti aluatul pe o suprafata presarata cu faina, framantati pana cand devine moale.
Divizati aluatul in 8 bucati, dati fiecarei bucati forma unei sfere.
Intindeti fiecare sfera intr-un cerc cu diametrul de 20cm; acoperiti, lasati sa se odihneasca 20minute.

Ungeti usor baza unei tigai cu putin din uleiul extra.
Gatiti painea pe o parte, cu tigaia acoperita, cca 3 minute sau pana cand devin usor maronii.
Intoarceti painea, lasati inca 2 minute in tigaia acoperita.
Repetati cu restul bucatilor de paine.


La ambele umpluturi se amesteca ingredientele prescrise mai sus , se ung pe paine , se invelesc si se coace .


sursa:rasarit.com

Mansaf



INGREDIENTE:
* 1 kg carne oaie, sau miel cu os
* 500 gr Basmati orez ( cu bob lung)
* 1 capatana usturoi
* 750 gr iaurt gros de oaie sau bivolita
* coaja de la o lamaie
* 2 linguri faina
* 1 lingurita seminte coriandru macinate
* 1 lingurita seminte chimion macinate
* 1 lingura sumak
* muguri de pin
* 1 lingura baharat ( condimentele arabesti sau 7 spices )
* sare
* piper

PREPARARE:

Se spala carnea, se portioneaza si se pune la fiert impreuna cu condimentele,sumak,chimionul,coriandru, sare si piper.Se fierbe circa 1ora. Orezul se lasa la inmuiat in apa rece pentru 30 minute.
Se scoate carnea , se scurge si se lasa deoparte.
Iaurtul se amesteca f bine cu zeama lasata dupa fiertul carnii si cu faina , la foc mic, ametecand in continuu pana da in clocot.
Se adauga bucatile de carne si se lasa la fiert 15-20 minute.
Se incalzeste cuptorul intre timp.
Se fierbe orezul in apa impreuna cu coaja de lamiaie , sare si piper.
Se scoate carnea si se aseaza pe o tava. Se piseaza usturoiul si se adauga peste carne.
Sr transfera tava in cuptor pentru 5-10 minute pana cand carnea se rumeneste.
Se aseaza pe tava de servit orezul , dupa care peste el punem carnea de la cuptor si la urma sosul de iaurt (sau separat ).

sursa:rasarit.com

Couscous cu pui si legume

Exista si o oala speciala, cu doua etaje cu care se prepara aceste fel de mancare. Jos se pregateste supa de pui si legume iar la etajul de sus se pune coucousul care se va face in aburul supei. Daca nu dispuneti de aceasta oala speciala, atunci preparati separat couscous-ul.







INGREDIENTE:


* 500 gr carne de pui taiata bucati mari (pulpe dezosate)
* 1 ceapa mare
* 1 rosie mare
* 1 lingurita turmeric
* 1 lingurita rasa ghimbir
* 1/2 lingurita piper
* 1/2 lingurita chilli pudra
* 1 lingurita sare
* 200 gr dovlecel
* 150 gr varza
* 200 gr gulie
* 150 gr morcov
* 200 gr cartofi
* 200 gr rosii mici
* 100 gr pastai
* 2 linguri ulei masline
* 4 cescute couscous


PREPARARE:
Folositi o oala mai mare. In uleiul incins caliti ceapa tocata marunt. Cand se inmoaie adaugati puiul si prajiti pe ambele parti doar pana-si schimba culoarea. Adaugati rosia decojita taiata cubulete si lasati totul sa fiarba inca 10 minute, pana se formeaza un sos.
Adaugati condimentele si stingeti cu 1.5 l apa. Fierbeti 25 minute.
Toate legumele se taie bucati mari. Rosiile se lasa intregi.
Adaugati in supa prima transa de legume: varza, gulia, morcovul si pastaile. Fierbeti cca 20 minute.
-Adaugati a doua transa de legume: cartofii, rosiile si dovlecelul. Mai fierbeti 30 minute. Verificati de sare si daca toate legumele sunt fierte. Pastrati la frigider si serviti cu couscous. Este mai bun a doua zi, gusturile se imbina mai bine.

Pentru servit se preparacouscous.(1 cescuta este suficient pentru 2 persoane). Se aseaza pe o farfurie lata. Se face o gaura in mijloc si se aseaza carne. Se stropeste coucousul cu supa de pe legume. Legumele se aseaza de jur imprejur.
* in couscous se adauga inn mod normal smen, adica unt clarificat si pastrat la borcan; daca nu aveti, il puteti inlocui cu cateva bucatele de branza cu mucegai de genul gorgonzola; se adauga cand couscousul e fierbinte

CUM PREPARAM COUSCOUS:

Se prepara pe abur sau prin inmuiere cu apa calda. Poate fi folosit ca si garnitura in special la mancarurile cu sos sau in salate.
INGREDIENTE:
* 1 ceasca couscous
* 1 ceasca apa fierbinte
* 1/2 lingurita sare
* 1 lingura ulei de masline (sau de samburi de struguri sau de nuci)


PREPARARE:
Punem couscousul intr-un bol. Adaugam sarea si amestecam bine.
Turnam peste el 1 ceasca apa fierbinte. Lasam sa stea 5 minute, pana apa se absoarbe
Adaugam uleiul si cu o furculita incepem sa amestecam pana se desface bob cu bob, cam 1 minut, apoi se poate servi.
* uleiul de nuci care e mai scump dar foarte aromat e indicat sa il folositi cand serviti couscousul simplu sau langa o salta asortata; daca il seviti langa mancaruri cu sos folositi fie ulei de masline, fie de samburi de struguri.

sursa:e-retete-ro.

Shakshouka


INGREDIENTE:
* 3,4 rosii;
* 1 ardei iute;
* 2,3 oua;
* lipii;
* patrunjel;
* sare/piper.

PREPARARE:
In tigaie se taie 3-4 rosii zemoase in felii rotunde, se taie si-un ardei iute(optional) rondele si se arunca in tigaie cu putin ulei de masline si sare. Se acopera si se lasa pana rosiile s-au facut destul de moi, apoi se arunca deasupra 2-3 oua intregi si se amesteca usor sau se acopera cu capacul la foc mic pina se patrunde oul. Se serveste imediat cu lipie sau piine felii sau toast, cu adaos deasupra de patrunjel tocat(optional)


sursa:gustos.ro

Hummos



INGREDIENTE:
* 400g naut
* 1/2-1 lingura pasta de susan (Tahina-Tahini)
* 2 linguri ulei de masline
* 1/2 lingurita de chimen(optional)
* 2-3 catei de usturoi
* 1 lingurita boia iute (optional daca tolerati condimentele)
* sare


PREPARARE:
Se pune in robotul de bucatarie nautul ,il maruntiti, apoi adaugati pasta de susan, uleiul de masline, chimenul, usturoiul, boiaua, sarea, si le amestecati.
Daca aceasta pasta vi se pare ca e prea groasa, adaugati si putina apa dupa cum vi se pare dumneavoastra.

Salata de vinete cu chimen si lipie


INGREDIENTE:

* 4 lipii ( paine arabeasca),

* 2 vinete mari,

* un catel de usturoi,

* 1/4 lingurita ulei susan

* o lingura zeama de lamaie,

* 1/4 lingurita chimen macinat,

* sare,

* piper negru macinat,

* 2 linguri patrunjel verde tocat,

* salata verde pentru ornat. ( sau rosii )


PREPARARE:

Preincalziti cuptorul cu circa un sfert de ora inainte de a va apuca de gatit.
Taiati lpiile fasii, asezati-le intr-un singur strat pe fundul unei tavi mari si bagati-le la cuptor 15 minute, pana cand se rumenesc si devin usor crocante. Lasati-le sa se raceasca pe un gratar.
Coaceti vinetele pe gratar sau intr-o tigaie antiaderenta, impreuna cu usturoiul, apoi indepartati pielita si lasati-le la scurs.
Puneti pulpa vinetelor in vasul robotului de bucatarie, impreuna cu catelul de usturoi, uleiul, zeama de lamaie si chimenul. Mixati pana la obtinerea unei paste fine, omogene.
Adaugati patrunjelul tocat, sare si piper dupa gust.
Asezati salata in farfurii individuale, ornati cu frunze de salata verde si serviti cu fasii de lipie.
Se potriveste cu suc de potocale sau mandarine.

sursa:eculinar.ro

Fattah cu pui



INGREDIENTE:
* piept de pui bucatele,
* paine arabeasca (lipie),
* tahina ,
* 500 gr. iaurt,
* usturoi(praf),
*boia de ardei iute,
*condimente pt. pui,
* lamiie,
* 2-3 linguri ulei de masline

PREPARARE:
Bucatelele de pui se fierb in apa cu condimente (piper, foi de dafin, boia, curry), intre timp piinea se rupe bucatele mici si se prajeste foarte putin in ulei. Pentru sos: se amesteca iaurtul cu 2-3 linguri de tahina (se gaseste in supermarketurile cu specific arabesc), cu praf de usturoi si lamiie dupa gust.
Se asaza piinea prajita pe un platou, peste ea se pune puiul si peste pui se aseaza sosul. Se prajesc 2 linguri de boia de ardei in uleiul de masline citeva secunde si apoi se toarna peste compozitia din platou.

Supa cu cousus




INGREDIENTE:
*paste cus-cus,
*2 l supa de pui sau vita,
* 1 lingura de unt,
*sare,
*piper



PREPARARE:
Se topeste untul intr-o oala, se adauga cus-cus, si se amesteca pina se inrosesc usor.
Se adauga supa fierbinte si se lasa sa fiarba 15 minute la foc potrivit.
Se mai lasa 10 minute, acoperita cu un capac. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Se serveste in cesti de supa, fierbinte

Total continuturi

Gustariarabestiblogspot. Un produs Blogger.