Cauta reteta

DICITONAR CULINAR ARABESC

AIS BI ZA'ATAR – paine cu cimbru si plante.

Arak - este bautura alcoolica nationala in Liban. Este o vodca din struguri cu gust de anason. Cel mai des se bea arakul amestecat cu apa in proportie de 2:1, cu gheaţa. Se preteaza la el mezze – mici aperitive colorate.

ARAYESS – sandvishuri cu carne de miel prajite.

ATAIF (GATAYEF, KATAIF) – clatite micutze umplute cu nuca sau cu branza si imbibate in sirop

BABA GHANOUJ– vanata prajita amestecata cu tahina, ulei de masline, suc de lamaie si usturoi pisat; se serveste precum hommus.

BAHARAT (BJAR) – amestec de condimente

BAKLAWA (BAKLAVA) – desert din aluat fin umplut cu nuca si imbibat in sirop de miere cu lamaie – de obicei este taiat sub forma de triunghiuri sau romburi.

BAMIA – okra (bama) - bame cu carne de miel in tocana de rosii.

BASBOOSA – tarta de grish imbibata in sirop.

BURGHUL (BURGHUR) – un fel de grane fierte pe jumatate; se foloseste in tabbouleh si amestecat cu miel in kibbeh.

CARDAMON – condiment aromat din familia ghimbirului, folosit sa dea aroma cafelei arabeasti, iaurtului si tocanitelor si altor preparate culinare.

CORIANDRU – planta cu frunze verzi care face parte din familia patrunjelului si are o aroma destul de patrunzatoare asemanatoare cu lamaia, salvia si chimenul.

EJJE ( OJJA) – omleta arabeasca

FALAFEL – este preparat din naut macinat amestecat cu condimente, din care se modeleaza bile care sunt apoi prajite în mult ulei.

FATTOUSH – salata asemanatoare cu tabule, cu diferenta ca are în componenta crutoane crocante din paine.

FATAYER – foietaj triunghiular cu branza sarata, spanac sau carne tocata condimentata picant.

FOUL (FUL) – piure consistent din fasole bruna, care este de obicei pus cu polonicul intr-o paine-pita sau este adaugat langa mancarea provenita din Egipt şi denumita kushari – macaroane cu orez, linte, ceapa prajita si suc de rosii.

GAHWA (KAHWA) – CAFEA

HALEEB – lapte

HALAWA (HALVA) – pasta din seminte de susan, de obicei amestecata cu nuca si fructe.

HAMOUR – peste de mare rosu

HOMMUS – pireu din naut, amestecat cu tahina, lamaie, usturoi, servit cu paine arabeasca.

JARISH – tocana din grau zdrobit si iaurt

JEBNE – branza alba

KABSA – fel de mancare clasic arabesc din carne, amestecat cu orez, originile sunt din Arabia Saudita.

KAMAREDDINE – bautura din caise servita in luna Ramadan la intreruperea postului.

KABAB – bucati din carne sau peste gatite in mangal

KHUBZ ARABI (lipie)– paine arabeasca – paine rotunda si intinsa, care poate fi cu usurinta despicata pentru a face sandvishuri sau rupta in bucati si folosita ca o ustensila de hranit.

KHUBZ MARCOOK – paine arabeasca subtire in forma de cupola.

KIBBEH (KIBBE) – pateu din carne de berbec, grau si seminte de pin, prajit în mult ulei.

KIBBEH NAYE – carne de berbec tocata servita cruda cu grau ras în bucati mari, ce aminteste de carnea cruda tatar.

KIBLA – ficat, de obicei de pasare (kibla firech sau kibla farudj) prajita cu lamaie sau usturoi. Preparata corect trebuie sa aiba consistenta pateului.

KOSHARY – fel de mancare din paste, orez si linte la care se adauga ceapa, ardei iute si bulion.

KOUZI – miel intreg gatit peste orez; in felul acesta orezul absoarbe sosul.

KUFTA (KOFTA) – carne tocata si picanta gatita la gratar sau prajita in ulei.

KUNAFI (KUNAFAH) – foaie de placinta umpluta cu branza dulce, nuca si sirop.

LABAN – pasta consistenta cu iaurt, de obicei bogat condimentata cu usturoi sau menta.

LABENAH – branza groasa, se poate servi precum hommus.

LAHM BI AJEEN – pizza arabeasca

LOUBIA (FASSULYA) – salata de fasole, roşii, ceapa si usturoi.

MA’AMUL – fursecuri cu smochine

MAI ( MAYA)– apa

MAKLOUBEH – carne sau peste cu orez, fasole si conopida.

MANTAU – galusca umpluta cu carne tocata de miel.

MARKOK – tocana din miel si dovleac.

MAHSHI – diverse legume, de exemplu dovlecei, frunze de vita de vie, ardei, vinete albe sau negre umplute cu carne tocata, orez, ceapa, patrunjel şi condimente, care sunt apoi coapte.

MULOKHIYYAH – asemanator spanacului.

MEZZE – cuvant arabesc pentru aperitiv. Masa traditională în Orientul Apropiat incepe cu mezze, adica un ansamblu de aperitive calde si reci. Cateodata cu ajutorul lor se poate compune un intreg meniu.

MISH MISH – caisa

MOUHAMMARA – amestec din nuca ulei de masline, chimion si ardei iute, servit cu paine arabeasca.

MOUTTABEL – pasta asemanatoare cu baba ganouj, dar cu o consistenta mai mare, care este obtinuta din vinete, tahina, iaurt şi masline.

MUBASSAL – clatite din ceapa

MAHALABIYYAH – budinca din gris, servita rece.

MUSAKHAN – tocanita din carne de pui cu sumac.

MUTABAK – foaie de placinta umpluta cu branza, banane, sau carne.

NAJIL – spatele de la animal

OREZ BUKHARI – carne de miel prajit cu ceapa, lamaie, morcov si bulion

ROCCA – salata verde folosita pentru salate sau amestecata cu iaurt fierbinte.

SAMBUSEK – foaie de placinta umpluta cu carne tocata picanta, de forma triunghiulara si prajita in ulei.

SAYYADIYA – peste picant servit cu orez.

SELEEK – carne de miel si orez, la care orezul este gatit in lapte

SHAY (CHAI) – ceai

SHAOUR – peste rosu de mare

SHAWRMA – echivalentul arab al gyrosului grecesc sau al kebabului turcesc. De pe un rotisor vertical, pe care se pune carnea de miel sau de pui, bucatarul taie fasii subtiri, pe care le amesteca pe tava cu bucati de rosii si alte legume, dupa care se introduce totul intr-o pâine-pita despicata in doua. Atat falafel cat si shaorma sunt populare pe strazile Iordaniei si Siriei.

SHEESHA – pipa arabeasca cu diverse arome.

SHISH TAOUK – carne de pui gatita in mangal.

SHINKLISH – salata din branza picanta faramitata, ceapa si rosii.

SHORBA – supa

SNOBER – un fel de aluna

SUKKAR – zahar

SUMAC – amestec de alune macinate, folosite ca si condiment.

TABBOULEH – salata din burghul, cu rosii, menta si patrunjel.

TAHINA – o pasta uleioasa din seminte de susan macinate, folosita la hommus, moutabel si baba ghanoush.

TAKLIA – condiment facut din amestec de usturoi si coriandru.

THAMR – curmala

YANSOON – ceai foarte picant, folosit in scop medical ( anason).

ZAYTOON – masline

ZA'ATTAR – un amestec aromat din cimbru, sovarv, sumac si sare.

sursa:rasarit.com


Total continuturi

Gustariarabestiblogspot. Un produs Blogger.