Cea mai gustoasa Fattah pe care am făcut o in ultimii ani ! Aromele îmbinate cu carnea de miel dau toată savoarea acestei Rețete.
Exista mai multe variante de Fattah , in funcție de Zona respectiva si chiar preferințe ( Iordania, Siria, Palestina, Liban ) . O varianta ar fi cea cu iaurt iar cealaltă cu tahina . Așa cum am specificat mai sus unele persoane prefera sa amestece ambele ( iaurtul cu tahina ) printre care si eu !
Carnea de miel se poate înlocui cu pui sau puteți face varianta de Fattah simpla ( fără carne ) .
Pt aceasta rețeta aveți nevoie de :
1 jumate de ceapa pe care o fierbeți împreuna cu năutul si 2 bete Scorțișoara ( sau pudra - un vârf de cuțit ) si putina vegeta
cealaltă jumate de ceapa rămasă se toaca si se păstrează pentru amestecul de carne
100 g (½ ceasca) năut care l ați pus la înmuiat peste noapte sau puteți folosi o cutie de năut fiert din comerț ( eu am fol cutia )
ulei de masline 1 lingura, plus suplimentar
2 catei de usturoi, zdrobiti
1 linguriță ienibahar ( in lipsa am pus 1 lingurița cuisoare măcinate si chiar a ieșit mai aromat )
1 linguriță de chimen măcinat
½ linguriță de nucșoară
400 g Carne de miel care a fost fiarta in prealabil cu 1 lingurița de baharat ( condimente )
1 lingură de sos de rodie
2 pâini libaneze
Pini prăjiți pt 1 min
¼ linguriță boia dulce
pătrunjel sau coriandru fresh
Sumak pt decor
2 căni iaurt
2 căței de usturoi, zdrobiti
1 lămâie mare, stoarsa
2 lingurite tahini.
Toate se amesteca.
PREPARARE:
Se pune sfertul de ceapa intr-o oala mica împreuna cu năutul , vegeta și scorțișoara. Se acoperă cu 750 ml de apă fierbe. Se reduce focul la mediu , acoperiti oala timp de 30 de minute sau până când năutul devine fraged.
*pt varianta de năut fiert la cutie - se lasă la foc mic cu Ingredientele mai sus menționate pentru doar cca 10 min.
Intre timp, se încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă jumătatea de ceapa tocata si se calește. Când ceapa începe sa sticleasca , se Adauga usturoiul, condimentele și scorțișoară rămasă pt 30 de secunde, până când se simte aroma . Imediat Adaugati carnea de miel , amestecând cu o lingura de lemn Pană se rumenește ( cca 7 min ) . Se adaugă apoi sosul de rodie și 125 ml de apă ( sau mai Putin )și se fierbe timp de 2 minute sau până când lichidul se reduce ușor. . Stingem focul si ne apucam de sosul de iaurt
Pentru a face sosul, se combină toate ingredientele într-un bol. Se condimentează cu sare și piper.
Lipia se rupe bucăți si se prăjește ( eu prefer varianta mai sănătoasa neprăjita peste care adaug 1 polonic din apa in care a fiert năutul si sumak ) .
Se scurge năutul,și ne apucam de Așezat Ingredientele in felul următor :
primul strat Lipia peste care se stropește cu zeama din care a fiert năutul , apoi următorul strat Nautul , apoi sosul de iaurt Iar in top amestecul de carne de miel ( cum se vede in imagine )
Se decoreaza cu Pini, puțin năut , boia , patrunjel si sumar .
Se Stropeste cu ulei de măsline se serveste cu muraturi.