Cauta reteta

Awamat - gogsi insiropate






INGREDIENTE :


* 400 g iaurt 
* 300 g faina 

 * 2 oua 
* o lingurita de amoniac dizolvat in putin lapte

  

 SIROP : 

* 200 g de zahar tos 
* 150 ml apa zeama lamaie,
 * esenta de portocal,
 * apa de trandafir 



MOD DE PREPARARE 

Se amesteca bine toate ingredientele pana obtinem un aluat moale care se ia cu lingura si se prajesc in ulei incins .
 Se scot, se pun pe mai multe hartii pentru a se scurge bine de ulei si se trec prin siropul preparat de dinainte. 

Pasta tahina


INGREDIENTE:

* o cana tahina ( se gaseste in supermarket gata preparata , recomand pe cea de la"Darinne" sau " Durra "
* 1 cana apa
* 4-5 catei usturoi zdrobiti
* 1 lingurita chimen macinat
* 1 lingurita boia iute
* 2 lingurite suc de lamaie
* ulei de masline
* crengute de patrunjel pentru decor
* sare


METODA DE PREPARARE :

Puneti tahina intr-un bol si amestecati cu apa pana cand se ingroasa si se formeaza o pasta .
Adaugati si celelalte ingrediente inafara de ulei si patrunjel.
Dupa ce ati amestecat bine toate ingredientele, deasupra turnati cateva picaturi de ulei si decorati cu frunze de patrunjel.
Se consuma dimineata sau seara impreuna cu paine.

Supa de porumb siriana



INGREDIENTE :

* 2 cutii porumb 
* 5 cani apa
* 1 ceapa mare 
* 1 lingura faina 
* 1 cub maggie
* chilli

Eu am mai pus OPTIONAL urmatoarele ingrediente pentru un gust mai consistent:
* 1 dovlecel
* scortisoara
* ginger pudra
* 2 catei usturoi pisati


MOD DE PREPARARE:

Intr-un blender puneti 1 cutie de porumb, dovlecelul si ceapa. Separat incingeti oala cu 1 lingurita ulei masline impreuna cu cealalta cutie de porumb cu 1 cub maggie. Lasati pentru 3-4 minute la foc mic si apoi adaugati pasta obtinuta din blender.
Amestecati bine inca vreo 3 minute, iar apoi adaugati cele 5 cani de apa.
Lasati la fiert si intre timp amestecati 1lingura de faina cu putina apa rece (avand grija sa nu iasa cocoloase ) si turnati-o in supa.
La sfarsit puneti si scortisoara, gingerul, chilli si usturoiul.

Zaalouk marocan


INGREDIENTE :


* 2 rosii medii 
* 2vinete
* 2 linguri ulei masline
* 2 catei usturoi pisati
* 1 lingurita harissa ( este un sos picant ) [1]
* 2 linguri coriandru ( de preferat fresh )
* 4 linguri suc lamaie
* 1 lingurita chimen
* sare
* piper


METODA DE PREPARARE:

Intr-o tigaie la foc mediu se prajesc in uleiul de masline vinetele pentru circa 10 -15 minute pana devin moi, apoi se decojesc. Se pun in blender pana devin ca o pasta.
Reduceti focul si puneti inapoi vinetele pasate in tigaie apoi adaugati rosiile, usturoiul , harissa, sucul de lamaie, chimenul, sarea, piperul si lasati totul la fiert pentru inca 5 minute.



[1] sosul harissa il puteti face si acasa  daca nu aveti  -  
 *5 chili (sau ardei iuti uscati )
* 1 lingura seminte de coriandru
* 2 lingurite de seminte de chimen
* 2 catei de usturoi
* 1/2 lingurita de sare
* 4-6 linguri de ulei de masline



Prajitura de portocale


INGREDIENTE:

* 2 portocale 
* 180 gr. unt plus 2 linguri de unt topit
* 3 oua
* 1 cana zahar 
* 1 1/2 cana faina
* 1 plic praf de copt
* sucul de la o jumate de portocala 
* coaja de la jumate portocala pentru ornat
* zahar vanilat
* stafide ( optional )


MOD DE PREPARARE:

Se incalzeste cuptorul. Intre timp se taie pe junate 1 portocala si se scoate pulpa in blender. Alaturat intr-un vas puneti toate ingredientele de mai sus incepand cu faina, zaharul, ouale, untul, zaharul vanilat , ( stafidele )  si la urma aduceti pulpa de portocala si turnati in compozitie.
Amestecati pana ce veti obtine o pasta consistenta.
Puneti la cuptor si verificati din cand in cand.
Cand este gata, turnati deasupra sucul de la o jumatate de portocala si coaja de la ceallata jumatate rasa.


PENTRU GLAZURA :
* Optional : Se poate face o  glazura  :
- 90 gr zahar
- 125 gr unt 
- 1 lingura suc portocale
- 1 lingurita coaja de portocale.
Toate acestea se amesteca pana devine gros cremos . Se pune desupra prajiturii si se lasa la frigider 30 minute.




Mohallabeyah - budinca din faina de orez




INGREDIENTE :

* 1 cana faina de orez
* 7 cani lapte
* 50 gr zahar
* apa de flori de portocal,
* apa de trandafiri
* migdale macinate
* fistic
* stafide ( optional )




MOD DE PREPARARE :

Se pune laptele pe foc si cand incepe sa fiarba se adauga zaharul,apoi faina de orez in ploaie,amestecandu-se in continuu cu telul.

Se fierbe la foc mediu,cand orezul este fiert si crema capata consistenta unei smantani groase,se trage de pe foc si se lasa la racit putin.

Se incorporeaza aromele si se imparte in castronele micute(ies in jur de 7-10 castronase).

Deasupra se presara migdalele,fisticul,stafidele..etc .

Se raceste si se serveste cu cateva linguri de sirop deasupra.





Umm Ali

Puteti alege sa o faceti cat mai bogata in fructe uscate ( nuci, stafide , nuca de cocos...etc ) sau puteti opta pentru varianta mai simpla cu doar o usoara imprastiere de fructe uscate. Eu am facut varianta 2 , dar multi o prefera pe 1.
Puteti folosi din 3 cani - jumatate lapte si cealalta jumatate smantana.

INGREDIENTE :

* un foietaj decongelat
* 1/3 ceasca fructe uscate ( stafide, caise uscate, cirese uscate, banane uscate, nuci, fistic, samburi pin ..etc )
* 1 1/2 cana lapte integral
* 1 1/2 cana crema de lapte ( qashta se gaseste in magazinele arabesti sau daca nu aveti puteti pune smantana )
* 1 lingurita extract de vanilie
* 1/4 cana zahar
* migdale pentru ornat

MOD DE PREPARARE:

Se incalzeste cuptorul si se intinde o foaie de aluat pe tava bine unsa cu unt sau pe o foaie de copt. Se coace pentru 15 minute pana cand se umfla si se schimba culoarea. Scoateti deoparte.
Intre timp puneti la foc laptele, smantana, vanilia , zaharul intr-o cratita pana cand se formeaza niste bule pe marginea oalei. Opriti focul si intre timp treceti la pasul urmator.
Dati caldura mai mare la cuptor . Faramitati aluatul care a stat la cuptor, ungeti o tava si imprastiati-l in tava impreuna cu fructele uscate . Turnati mai apoi mixtura cu lapte peste acestea. Se da la cuptor pentru 15 minute pana cand partea de sus devine aurie.
Se raceste putin inainte de sevire .
Se imprastie deasupra migdalele inainte de servire.


Total continuturi