Cauta reteta

Konafa sau Knafeh



Este desertul meu preferat, dar care imi da mari batai de cap cand vine vorba de a-l gati. De cate ori am incercat sa-l perepar acasa, tot de atatea ori am esuat...asadar m-am lasat pagubasa si prefer sa-l cumpar de gata din magazine.
In Romania nu cred ca exista, nici la restaurantele cu specific arabesc nu l-am zarit, caci daca era disponibil cu siguranta nu ma mai chinuiam sa-l prepara acsa de cate ori eram in Romania.
Multe persoane spun ca este simplu de preparat, si poate le dau dreptate....dar gustul...gustul variantei preparate acasa nu este aceelasi cu cel original cumparat din restaurantele din tarile arabe !
Oricum pentru persoanele care doresc sa incerce , eu voi posta reteta si poate cine stie, vor reusi !

INGREDIENTE :
* 1/2 kg kunafa ( acea fidea pt kataif)
* 1/2 kg cascaval nesarat ( sau qashata )
* 100 gr unt
* 2 cani sirop de zahar dizolvat + sucul de la o jumatate de lamaie + apa trandafiri + putin cardamom pisat
*jumatate lingurita turmeric sau sofran (  pt a da culoare )
* fistic,alune sau stafide pt decor


PREPARARE:
Se unge tava cu o lingurita unt si apoi turmericul sau sofranul.
Intr-o oala la foc mic puneti restul untului si amestecati impreuna cu kunafa (fideluta) atetntie nu prea mult sa se arda. Se scoate din aceasta oala si se aseaza pe tava care urmeaza sa o bagam la cuptor.
Acoperiti kunafa cu cascavalul. Acoperiti tava cu o folie de aluminu si puneti-o la cuptor pentru 20 de minute ( cam la 180 grade).
Cand este gata, rasturnati-o cu dosul in sus in farfurie , turnati siropul pe care l-ati preparat in pealabil ( cand apa da in clocot adaugati zaharul,amestecati pana se dizolva,adaugati sucul lamaie,apa trandafiri,cardamom pisat ) si decorati cu alune, fistic, sau stafide.

Al Qarf al shay - Ceai de scortisoara



INGREDIENTE:
* 2 plicuri ceai scortisoara ( al qarf al shay ) sau 2 stickuri de scortsioara
* apa clocotita
* zahar dupa gust 


PREPARARE:
Se pune la incalzit apa, se adauga pliculete de scortisoara si se lasa pana da in clocot.
Se acopera pentru 5 min , iar apoi se toarna in cescute.
Pentru varianta cu stickurile de scortisoara ( daca nu dispuneti de plicurile deja preparate de scosrtisoara ), se maruntesc in cescuta, intre timp se pune apa la fiert, iar cand este gata se toarna in cescuta peste scortisoara usor maruntita.
Eu mai prefer si varianta cu scortisoara pudra si ginger.
Se serveste alaturi de dulciuri.

Basbousa - prajitura cu gris


INGREDIENTE :

* 200 g.unt topit,
* 150 g.zahar tos,
* 2 oua mai mici,
* 400 gr gris fin,
* 1 lingurita praf de copt,
* 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu,
* 250 g.iaurt gras 


PREPARARE:

Se amesteca galbenusurile cu zaharul pana capata o consistenta cremoasa,se aduga untul,grisul,coaja rasa de la doua lamai,praful de copt, bicarbonatul si iaurtul. La sfarsit se aduga albusurile batute spuma. Se pune intr-o tava tapetata cu unt si faina (in strat nu foarte gros),iar dupa 20 de minute se coace la foc potrivit.
Dupa ce s-a copt blatul se varsa siropul rece pe deasupra,se pune nuca de cocos si cate o jumatate de fistic. 
Dupa ce s-a racit se taie in patratele (fiecare patrat avand un fistic la mijloc)


PT SIROP :

se fierb 300 gr zahar tos cu sucul de la o lamaie mare

Total continuturi