Cauta reteta

Cum sa preparam amestecul de condimente acasa

Pentru ca stiu ca in Romania inca nu se gaseste acest amestec folosit in abundenta in Orientul Mijlociu, va propun ca astazi sa va invat cum il puteti prepara acasa.
Amestecul de condimente si arome numit si "baharat" este de mau multe tipuri.
Prima varianta si cea mai importanta care cuprinde aproape toate aromele si care poate inlocui codimentul mult mentionat in multiple postari cu numele de  " 7 spice mix" ( cele 7 condimente ).


VARIANTA 1 "BAHARAT"
Avem nevoie de:
* 1/3 cana piper negru macinat
* 1/4 cana coriandru pudra
* 1/4 cana scortisoara
* 1/4 cana cuisoare macinate
* 1/3 cana chimion macinat
* 2 lingurite cardamom pudra
* 1/4 cana nucsoara
* 1/2 cana paprika ( boia )
* 1/3 cana curry
* 1/4 cana garam masala
* 1/3 cana ginger pudra
1/4 cana lime uscate.
Se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient bine inchis ferit de soare.



VARIANTA 2 "BAHARAT"



Ceva mai simpla.
* 3 linguri paprika ( boia )
* 3linguri curry 
* 1 lingura jumate chilli pudra
* 3 linguri chimen macinat
* 3linguri cuisoare macinate
* 10- 12 foi de dafin maruntite
* jumatate lingurita piper macinat
Se amesteca toate si se pastreaza intr-un recipient bine inchis.

Pilaf de linte si bulgur cu dovlecei


INGREDIENTE:
* 4-5 cani de zeama pui ( unde a fiert puiul sau alta carne) sau legume 
* 2 cuburi maggie ( eu prefer de vita )
* 1 jumatate de pachet linte
* 1 cana jumate bulgur
* 1 morcov ( optional )
* 2 cepe mici taiate julien
* 1 dovlecel
* jumatate de dovleac ( bostan )  
* 3 foi de dafin
*  3-4 catei usturoi pisati
* zeama de la 1 lamaie
* chilli sau piper
* scortisoara
* 2 lingurite condimente all spices ( baharat ) sau gulf mix spices
* ulei de masline
* coaja rasa de la lamie
* fennel ( optional)
*  coriandru fresh sau patrunjel pt ornare ( eu am uitat sa pun )


PREPARARE:

Se combina lintele, ceapa, sarea, chilli, foile de dafin si condimentele in zeama de pui sau apa in care veti pune 2 cuburi de maggie.


Se lasa la foc mediu circa 20 -30 minute pentru a fierbe lintea.
Dupa ce au fiert, se adauga si bulgurul cu zeama de lamie.Se mai adauga condimente daca este necesar.


Dupa ce lintea si bulgurul sunt facute se da focul la mic si intr-o tigaie care sa nu lipeasca intr-o lingura de ulei de masline se pune dovlecelul taiat, dovleacul, usturoiul pisat, lamaia rasa, putina scortisoara, sare si putina zeama de lamaie.
Se lasa pe foc cc 10 min, dupa care se scoate din aceasta tigaie si se rastoarna in oala cu linte si bulgur.



Se amesteca si se mai lasa la foc mic si se adauga si morcovul.
Cand totul este gata, se stinge focul si se serveste.


Se poate servi in combinatie cu iaurt sau pane "pita" ( sau lipie ).



 *Pentru cine nu are condimentele mentionate mai sus "all spices"
 sau " gulf mix spices" fie va folosi ceea ce are prin casa (ex. masala...) sau le va prepara acasa. 
Voi posta instructiunile pentru a perpara acasa mixul de condimente "baharat" 

Infuzie karkadyah cu sofran





INGREDIENTE:
* 2 lingurite flori karkadyah 
* 1 lingurita sofran
* zahar pentru gust


PREPARARE:
Se pune la fiert apa , se pun ingredientele de mai sus si se lasa pe foc pana da in clocot.
Se stinge si se aseaza in cescute pentru servire.


Un ceai dulce acrisor, datorita florilor de karkayah ( sau mai pe romaneste "carcadia" sau flori de hibiscus) 
Iata si cum arata karkadyah:




.Nu este de neglijat nici aspectul, culoarea puternica pe care sofranul o da.
Eu am folosit de aceasta data sofran din India care este putin diferit de cel din Iran care la randul lui este considerat in Orient ca fiind de cea mai buna calitate.
Sofranul din India difera la aspect si la gust , culoarea este mai deschisa spre portocaliu pe cand cel din Iran este de un rosu aprins , iar gustul celui din Iran este ceva mai "light" fata de cel din Iran.
Il gasiti si in supermarketurile din Romania ( nu stiu de unde provine ) cu un pret mai ridicat.



Pe langa gsutul deosebit, aceasta infuzie din cate cunosc eu este destul de benefica , o sursa naturala de vitamina C care o contin florile de karkadyah iar sofarnul fiind considerat un bun afrodisiac.

Total continuturi